Yayınlayan: Emine Merve Çinier
Kategori: Blog Yazıları
ekşi maya

Ekşi Maya Mucizesi

Ekmek, yüzyıllardır insan beslenmesinde önemli bir yere sahiptir. Çeşitli tahıl unlarının tuz, su ve maya ile yoğrulmasıyla elde edilen hamurun pişirilmesi sonucunda ekmek ortaya çıkar. Son yıllarda değişen yaşam koşulları ile birlikte evde ekmek yapımı yeniden yaygınlaşmaya başlamıştır. Değişime uyum sağlayan, bilinçlenen tüketiciler ekşi mayalı tam buğday unu ve atalık unlarla yapılmış ekmek çeşitlerini beyaz ekmeğe tercih eder hale gelmiştir. Sıklıkla ismini duyduğumuz ekşi mayanın mucizesine birlikte tanık olalım.

Ekşi Maya Nedir?

Ekmek yapımında, Saccharomyces cerevisiae olarak bilinen ekmek mayası ve Lactobacillus bakterileri görev alır. Mayaya ekşi denilmesine ise mezofilik yapıdaki bakteriler neden olur. Bu bakteriler laktik asit fermantasyonunu oluşturur. Fermantasyonun işleyişini bakterilerin unun yapısında yer alan karbonhidratı parçalanmasıyla açıklayabiliriz. Bu parçalama sonucunda ekmeğin kabarması ve gözenek yapısını oluşturmaktan sorumlu olan karbondioksit açığa çıkar. Ekşi tat bu aşamada laktik asit, asetik asit vb. ile oluşur.

Ekşi Mayalı Tam Buğday Ekmeği

Ekşi Mayalı Ekmeğin Faydaları Nelerdir?

  • Ekşi mayalı ekmeğin sindirimi diğer ekmeklere göre daha kolaydır.
  • Düşük glisemik indekse sahiptir.
  • Fermente bir gıdadır. İçerisinde sağlığa yararlı bakteriler barındırır.
  • Diğer ekmeklere kıyasla daha az maya kullanımına olanak sağlar.
  • Yapısı sebebiyle koruyucu katkı maddesi ihtiyacı daha azdır.
  • Besin değeri yüksektir, dengeli ve yeterli beslenme için tüketilmelidir.

Değişen yaşam koşullarının tüketici tercihlerini etkilemesiyle, tam buğday ve atalık unlarla yapılan ekmeklere talep artmıştır. Bu talebi karşılarken iyi kalitede ekmek üretmeyi sağlayan ekşi maya, gıda sektörü açısından çok kıymetlidir. Ekmeği kabartması, besleyiciliğini arttırması, katkı maddesi ihtiyacını azaltması dolayısıyla gıda işletmelerinin tüketicilerine sağlıklı ve lezzetli ekmek sunmasına olanak sağlamaktadır.  

İlginizi Çekebilir: Gıdada Yeni Trend: Fonksiyonel Gıdalar

Kaynakça

[1] https://www.britannica.com/topic/bread (erişim 01.09.2021)

[2] https://evrimagaci.org/eksi-maya-nedir-7833 (erişim 01.09.2021)

[3]  https://abreadaffair.com/bakery-vancouver/11-reasons-everyone-eating-sourdough-bread/ (erişim 01.09.2021)

[4] https://abreadaffair.com/bakery-vancouver/11-reasons-everyone-eating-sourdough-bread/  (erişim 01.09.2021)

Yazar: Emine Merve Çinier
1998 yılında Tokat'ta doğdum. Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünde son sınıf öğrencisiyim. Araştırma yapıp bunu üzerine ufuk açıcı yazılar yazmayı severim, umarım okurken keyif alırsınız.

Bir cevap yazın

1 Yorum