Gıda Mühendisleri Derneği > Yazılar >
03 Şub
web site boyutu-1
Mesleki Sektörel Eğitimler: Su Ürünleri

Mesleki Sektörel Eğitimler: Su Ürünleri Su ürünleri, hayvansal protein ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayabilen değerli bir besindir. FAO, hızlı nüfus artışı ve azalan gıda kaynakları sebebiyle gelecek 20 yılda hayvansal ürün talebinin iki kat artacağını ve bu protein ihtiyacının yaklaşık %20’sinin su ürünlerinden karşılanacağını öngörmekle birlikte dünya genelinde son 10 yılda en fazla gelişim gösteren...

Daha fazla görüntüle
29 Oca
web site boyutu-1
Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Seçimlerinde MGP Adaylarını Destekliyoruz

Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Seçimlerinde MGP Adaylarını Destekliyoruz Genel Başkan Yardımcımız Selami Yıldız Bey’in de Yönetim Kurulu adayı olduğu Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Seçimlerinde Turuncu Liste ile Mesleki Gelişim Platformu adaylarına oylarınızı bekliyoruz. Tüm meslektaşlarımızı oy kullanmaya davet ediyoruz. Oy Kullanma Adresi Tmmob Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi(0212) 251 49 00https://maps.app.goo.gl/qxBU89BYr92rnedx6 Oy Nasıl Kullanılır?

Daha fazla görüntüle
07 Oca
6
ESL(Extended Shelf Life) Teknolojisinin İçme Sütü Üretimindeki Yeri

ESL(Extended Shelf Life) Teknolojisinin İçme Sütü Üretimindeki Yeri Süt, içerisinde protein, yağ, laktoz, mineral madde ve su bulunduran bir tüketim maddesidir. Bileşimindeki miktarlar hayvanın türüne, ırkına, çevre şartlarına, sağım şekli ve zamanına göre farklılık gösterir. Özetlemek gerekirse, aşağıdaki tabloda inek sütüne ait yaklaşık değerler verilmiştir: Canlıların dünyaya geldikten sonra tüketmeleri gereken ilk hayati sıvının anne...

Daha fazla görüntüle
23 Ara
Gıda Mühendisleri İstihdam Raporu
Gıda Mühendisleri İstihdam Raporu

Gıda Mühendisleri İstihdam Raporu Gıda mühendisi; üretici ve tüketici arasında bir köprü görevi görüp, doğruları ve yanlışları hem üreticiye hem tüketiciye ulaştıran ve bunun sonucunda tüketiciye kaliteli gıdanın ulaşmasını sağlayan meslek grubudur. Kaliteli gıdanın tüketiciye ulaşmasını ve kaliteli üretim sürecinin gerçekleşmesini sağlayacak yeterli donanıma ancak gıda mühendisleri sahiptir. Fakat ülkemizde gıda mühendisleri birçok sebepten ötürü...

Daha fazla görüntüle
29 Eki
Çam Balı
GIDAMUHDER Başkanı Abdussamed Boyu’nun Çam Balı İle İlgili Röportajı

Dünya çam balı üretiminin yüzde 95’ini Türkiye karşılıyor ancak geçen yaz Ege’de yaşanan orman yangınları sonrası bu üretimde yüzde 90-95 oranında düşüş bekleniyor. “Yaşanan global bir felaket” diyen uzmanlar, çarpıcı yorumlarda bulundu. 1) Çam balının yok olmasıyla birlikte Türkiye’yi gelecekte hangi tehlikeler bekliyor? Aslında çam balının yok olmasını arıların yok olması açısından değerlendirmek gerekli diye düşünüyorum. Doğadaki çok sayıda...

Daha fazla görüntüle
26 Eki
Güvenilir Gıda Tüketim Seminerleri
Güvenilir Gıda Tüketim Seminerleri Projesi

Güvenilir Gıda Tüketim Seminerleri Projesi Endüstrinin hızla geliştiği bir dönemde bütün dünyayı etkisi altına alan pandemiyi ve  artan dünya nüfusunu dikkate aldığımızda sağlıklı ve güvenilir gıdanın önemi artmış oldu buna paralel olarak bu yönde talep de artmış oldu. Endüstriyel gıda üretimi artarken bunun yanında organik ya da doğal gıdaya yöneliş artmış durumda.  Özelikle organik ve...

Daha fazla görüntüle
18 Eyl
Gıda Güvenliği
Gıda Güvenliği, Gıda Mühendislerinin Rolü, Taklid-Tağşiş ve Gıda Okuryazarlığı – Gıda Mühendisleri Derneği Genel Başkan Yardımcısı Fatih EFE Röportajı

Gıda Güvenliği, Gıda Mühendislerinin Rolü, Taklid-Tağşiş ve Gıda Okuryazarlığı – Gıda Mühendisleri Derneği Genel Başkan Yardımcısı Fatih EFE Röportajı Gıda Güvenliği, Halk Sağlığı Açısından Gıda Güvenliğinin Önemi Nedir? Gıda güvenliği; tarladan sofralarımıza kadar gelen her ürünün, üretiminin her aşamasında gerekli kontroller yapılmış, sağlıklı ve güvenilir ürünlerin temin edilmesini zorunlu kılmaktadır. Günümüzde dünya nüfusunun hızla artmasına...

Daha fazla görüntüle
04 Eyl
PEF (PULSED ELECTRİC FİELD)
Gıda İşleme ve Kurutma Teknolojisinde PEF (Pulsed Electric Field) Kullanımı

Gıda İşleme ve Kurutma Teknolojisinde PEF (Pulsed Electric Field) Kullanımı Tarih boyunca insanlar, gıdaları bozulmadan muhafaza edebilmek için raf ömrünü uzatmayı amaçlamış ve bu amaç doğrultusunda çeşitli yöntemler geliştirmişlerdir. Gıdanın ömrünü uzatmak için uygulanan en eski yöntemin kurutma olduğu bilinmektedir. Literatürde kurutma, gıdaya kontrollü ısı uygulanmasıyla, içeriğindeki suyun büyük bir kısmının buharlaştırılarak uzaklaştırılması olarak açıklanmaktadır....

Daha fazla görüntüle
01 Eyl
Aspergillus-fungi-illustration-Dr_Microbe_iStock_Thinkstock-595124150_0-1
Sütle Gelen Tehdit: Aflatoksin

Sütle Gelen Tehdit: Aflatoksin Aflatoksinler; Aspergillus flavus ve Aspergillus parasiticus başta olmak üzere, Aspergillus, Penicillium ve Rhizopus mantar türlerinin besinlerin üzerinde büyümesi sırasında oluşan, insan ve hayvanlar üzerinde etki gösteren toksik maddelerdir. Tahıllar, kabuklu yemişler, baharatlar, soya fasulyesi, incir, kurutulmuş meyveler ve süt gibi çoğu gıdada aflatoksin bulunma riski yüksektir. Aflatoksinler, 20-30 °C arasındaki sıcaklıklarda...

Daha fazla görüntüle
30 Ağu
2371531-728xauto
Yumurtanın Kimliği

Yumurtanın Kimliği Her gün bir yumurta yer misiniz? Peki yumurtaları nasıl muhafaza ediyorsunuz? Market raflarındaki yumurtaların üzerinde birtakım rakamlar bulunur, bu rakamlar neyi ifade eder biliyor musunuz? Gelin hep birlikte derine inelim. Yumurta günlük hayatta ulaşabileceğimiz en kolay protein kaynağıdır. Sabah kahvaltısında haşlanmış yumurtayla güne başlayan bir birey 13 gram protein almaktadır. Genel olarak taze kabuklu...

Daha fazla görüntüle