GIDA MÜHENDİSLERİNİN SEKTÖRDE YAŞADIKLARI SIKINTILAR ÇÖZÜM ÖNERİLERİ VE TALEPLER RAPORU- MAYIS 2017 Gıda Mühendisleri Derneği olarak önemli bir çalışma daha imza atıyoruz. Her fırsatta meslektaşlarımızın yaşadığı sıkıntıları dile getiriyor çözüm arayışları içinde olmaya çalışıyoruz. Bu kapsamda gıda mühendislerinin sektörde yaşadıkları sıkıntıları, bunun yanında çözüm önerilerimizi ve taleplerimizi de dile getirdiğimiz kapsamlı bir rapor hazırladık. Raporda değinilen hususlar, meslektaşlarımızın göndermiş...
SORULARLA SÜT HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER Sütün sağlık açısından önemi nedir? Günlük süt tüketimi ne kadar olmalıdır? Çiğ süt nedir, çiğ süt tüketimi sağlık açısından uygun mudur? Kaynatılmadan içilebilir mi? Çiğ sütler katkısız ve doğal deniyor, doğru mudur? Sokakta ya da market/bakkallarda süt satışı serbest mi ve güvenli midir? Satışta dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Çiğ sütün evde...
PALM YAĞI SUÇLU MU? Gıda sanayisinde, gıdaya gevreklik sağlama, lezzet verici, gıdanın tekstürel yapısını artırma, kızartmayı sağlama, kıvam düzenleyici gibi birçok amaçla yağlar kullanılmaktadır. Sağlamış olduğu endüstriyel faydalar nedeniyle gıda sektörünün önemli hammaddeleri arasında yağlar yerini almaktadır. Ülkemizde özellikle geçtiğimiz on yıllık sürece kadar trans yağ izomerleri içeren yağlar kullanılıyordu. Sağlığa zararları ortaya çıkan...
Kurbanlık Seçimi, Kesimi ve Etin Muhafazası Nasıl Olmalıdır? Kurban işlemi hassas bir süreç bu sebeple kesim sonrasında dikkat edilmesi gereken edilmesi gereken hususlar olduğu gibi kesim öncesi hayvan seçimi ve kesim esnasında dikkat edilecek hususlar mevcuttur. Kurban kesmemizin amacı et elde etmek değil Rıza-ı İlahi’dir. Ancak bizler gıda mühendisleri olarak sağlıklı bir kesim süreci ve...
Ekmek’te İsrafın Nedenleri ve Çözüm Önerileri Malumunuz son günlerde bir ‘ekmek’ tartışmasıdır gidiyor. Öncelikle başlatılan ekmek israfını önleme kampanyasını destekleyerek gündeme ilişkin birkaç not düşmek gerektiğine inanıyoruz. Sayın Başbakan’ın beyaz ekmek ve ekmek israfı hakkındaki beyanının ardından Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda (Bakanlık) hummalı bir çalışma başlatıldı. Yetkililer bir bir çıkıp açıklama yapma gereği duydular....
OLUMLU BİR ADIM OLAN ET VE ET ÜRÜNLERİ TEBLİĞİNDE GÖZDEN KAÇAN ÖNEMLİ BİR NOKTA NE! 5 Mart itibariyle Et ve Et ürünleri tebliği yürürlüğe girdi, hayırlı olsun, olumlu bir adım olarak değerlendirdiğimiz bu tebliğin tüketii ve üretici adına geri dönüşlerinin nasıl olacağını ilerleyen dönemde hep birlikte göreceğiz. Yıllardır tüketici bazı istismarcılar tarafından farklı yöntemlerle kandırıldı,...
Gerçek çikolata diye kokolin yemeyin! Kalitesiz kokolinlere dikkat edin! Bayramlarda en çok tüketilen ürünlerden olan çikolata da dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; çikolata- kokolin ayrımı. Bu ürünü alırken çikolata ve kokolin ayrımına dikkat edilmesi gerekiyor. Çikolata gerçek çikolata yağından kakaoyla birlikte üretilen sağlıklı ve lezzetli bir üründür ancak kokolin üretiminde gerçek çikolata yerine farklı...
Trans Yağları Yasaklama Hazırlığına Uzmanlardan Destek Basında Biz: Anadolu Ajansı – 23/01/2020 Gıda Mühendisleri Derneği Başkanı Abdussamed Boyu, AA muhabirine, trans yağların doğada bulunan bir yağ türü olmadığını söyledi. Gıda etiketlerinde “Trans yağ içermez” ibaresi kullanılabilmesi için üründe söz konusu yağın yüzde 1’in altında olması gerektiğini belirten Boyu, tüketicilerin ürünlerin etiketlerindeki bilgilerde “trans”...
Gıda mühendislerinden “sağlıksız gıda üretenlere hapis cezası” hazırlığına destek Basında Biz:Yeni Akit Gazetesi – 17/01/2020 Gıda Mühendisleri Derneği Başkanı Abdussamed Boyu: – “İnsan hayatını ve sağlığını tehlikeye sokacak gıdaları üretenlere, ithal edenlere ya da piyasaya sunan gıda işletmecilerine 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilmesini öngören yasa taslağını çok önemli buluyoruz ve destekliyoruz” – “Caydırıcılık...