Dünya Süt Günü Basın Açıklaması Ülkemizde ve dünyada ürün çeşitliliğinin artması, tüketicilerin önceki yıllara göre her geçen gün daha da bilinçlenmesi ve güvenilir gıdaya ulaşmanın zorlaşmasından dolayı sağlıklı besinlerin önemi gün geçtikçe artmaktadır. Süt ve süt ürünleri de günümüzde, sağlıklı besinlerin başında gelmekte ve ulaşılması en kolay gıdalar olarak karşımıza çıkmaktadırlar. Her ne kadar süt...
MST, HTST sürecine bir eklentidir. Düşük sıcaklık ve basınçta, süt üreticilerine ürünlerinin hem besin değerlerini ve lezzetini muhafaza etme hem de ürünleri uzun süre taze olarak pazarlamalarına olanak sağlar. MST, taze süte HTST pastörizasyonuna göre çok daha uzun yaklaşık 30 gün veya daha fazla bir raf ömrü sunar.
Bakterilerde antibiyotik direnci doğal ve kazanılmış olmak üzere iki farklı şekilde gerçekleşmektedir. Doğal direnç kalıtsal olup, horizantal olarak aktarılıp patojen bakteriler için risk oluşturmaz.
Süt Şekeri: Laktoz Son zamanlarda laktoz intoleransı olmayan kişilerin bile laktozsuz gıda tüketimi giderek popülerleşmiştir. Bunun sebebi; laktoz intoleransı kavramının net olarak bilinmemesine rağmen popülaritesinin artmış olmasıdır. Popülaritesinin artmasına ek olarak bir de bağışıklık sistemine bağlı bir hastalık olan süt alerjisinin, laktoz intoleransı ile karıştırılması da laktozsuz gıda tüketimine yönelişi artırmıştır (Costanzo ve Canani, 2018)....
Süt ve Süt Ürünleri Üretim Tesisi Kurulumu Eğitimi Sağlıklı beslenme açısından önemli bir yere sahip olan süt ve süt ürünlerinin üretimi Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde hızlı bir şekilde artmaktadır. Süt tüketiminin Avrupa ortalamasının dörtte biri kadar olması Türkiye’de süt ve süt ürünlerine olan talebin ekonomik gelişmelere bağlı olarak önümüzdeki yıllarda hızla artacağını göstermektedir. Üretim...
Süt ve Süt Ürünlerinde Tehlike: Antibiyotik Kalıntısı Süt ve süt ürünleri beslenmemiz açısından büyük önem taşımaktadır. Yeterli ve dengeli beslenme için elzem olan süte, çeşitli dış kaynaklardan yabancı maddeler bulaşabilmektedir. Dezenfektan, deterjan kalıntıları, yem kaynaklı zirai ilaç kalıntıları, metalik kalıntılar ve radyoaktif madde kalıntıları, süte dış kaynaklardan bulaşan yabancı maddelerden birkaçıdır. Sıklıkla gündeme gelen antibiyotik...
Sütle Gelen Tehdit: Aflatoksin Aflatoksinler; Aspergillus flavus ve Aspergillus parasiticus başta olmak üzere, Aspergillus, Penicillium ve Rhizopus mantar türlerinin besinlerin üzerinde büyümesi sırasında oluşan, insan ve hayvanlar üzerinde etki gösteren toksik maddelerdir. Tahıllar, kabuklu yemişler, baharatlar, soya fasulyesi, incir, kurutulmuş meyveler ve süt gibi çoğu gıdada aflatoksin bulunma riski yüksektir. Aflatoksinler, 20-30 °C arasındaki sıcaklıklarda...
Beslenmemiz Açısından Önemli Bir Bileşen: Süt Merhaba 1 Haziran Dünya Süt Günü’nde konumuz SÜT… Pastörize Süt, UHT Süt ve Sokak Sütleri… Süt terimlerinin anlamları ve tercihlerimizi neye göre yapmalıyız? ilginizi Çekebilir: Süt Sektörü Eğitimi İçme sütü; pastörizasyon, UHT veya sterilizasyon işlemlerinden biri uygulanarak, patojen (hastalık oluşturan) ve bozulmaya neden olan mikroorganizmalarından arındırılan ve doğal niteliklerine...
SORULARLA SÜT HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER Sütün sağlık açısından önemi nedir? Günlük süt tüketimi ne kadar olmalıdır? Çiğ süt nedir, çiğ süt tüketimi sağlık açısından uygun mudur? Kaynatılmadan içilebilir mi? Çiğ sütler katkısız ve doğal deniyor, doğru mudur? Sokakta ya da market/bakkallarda süt satışı serbest mi ve güvenli midir? Satışta dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Çiğ sütün evde...
Sağlıklı Nesiller İçin; Günde 2 Bardak Ambalajlı Süt Süt insanoğlunun beslenmesinde vazgeçilmez bir kaynak. Anne sütüyle beslenen bebekler dışında her yaş grubunun tüketmesi gereken yüksek besin değerine sahip bir gıda. Süt hem tek başına hem de peynir, yoğurt, ayran gibi süt ürünleri şeklinde de tüketilebilmektedir. Gelişmiş ülkelere oranla ülkemizde üretimi ve tüketimi yeterli miktara ulaştırılmaya...