ŞİMDİ ODAMIZA SAHİP ÇIKMA ZAMANI

Kıymetli Dostlar:

52 ilde temsilciliği olan fiili olarak 81 ilde çalışma yürüten, yüzlerce gönüllüsüyle binlerce gıda mühendisine ulaşmış hizmet vermiş ve vermeye devam eden bir yapıyız.

GIDAMUHDER olarak son iki yıl içerisinde yaptığımız çalışmalardan kısaca bahsetmek istiyorum.

  • Eğitim komisyonumuzun çalışmalarıyla Yaklaşık 20bin öğrenci ve meslektaşımızın katılımıyla toplamda 9 bin saatlik,   110 farklı eğitim ve söyleşi ve Akademik İlişkiler Komisyonumuzun destekleriyle 5 büyük panel düzenledik. Bu  programlarda iş  hayatına hazırlık eğitimleri, yemek, süt, un sektörü gibi mesleki sektörel eğitimler, iş İngilizcesi, proje yöneticiliği eğitimi, powerbı iş zekası uzmanlığı eğitimleri gibi eğitimlerle meslektaşlarımızı daha donanımlı özgüven sahibi olmalarına katkı sağladık.
  • 21 farklı programa eğitmen ve konuk olarak katıldık.
  • 46 farklı tv ve gazete haberleriyle gıda konusunda kamuoyunu bilgilendirdik.
  • Öğrenci komisyonumuzun çalışmalarıyla pandemi nedeniyle hiçbir firmanın stajyer almadığı dönemde 300 firma ile görüşerek 36 öğrencimize staj yeri ayarladık.
  • İnsan kaynakları komisyonumuzun çalışmalarıyla onlarca meslektaşımızın işe girmesine vesile olduk.
  • Teşkilat komisyonumuzun çalışmalarıyla 50 farklı ilde birçok defa online olarak, 12 farklı ilde ise yüz yüze il buluşmaları düzenleyerek yüzlerce meslektaşımızla bir araya geldik.
  • Yönetim kurulu ve diğer komisyon toplantılarımızın sayısını bende hatırlamıyorum.
  • Sosyal İşler Komisyonumuzun organizasyonuyla, 1 yılda 1000 okul hedefiyle,150 gönüllü eğitmenle,  ilkokul, ortaokul ve liselerde başladığımız  “Güvenilir Gıda Tüketimi Seminerleri” ile binlerce öğrenci, öğretmen ve velilere güvenilir gıdayı ve gıda mühendisliğini anlatmaya başladık ve devam edeceğiz.
  • Basın Yayın komisyonumuzun çalışmalarıyla, 800 gıda mühendisinin katılımıyla düzenlediği anket, üyelerimizle yaptığımız birebir görüşmeler ve toplantılar kanalıyla uzun süren bir çalışma sonucunda Meslektaşlarımızın İş hayatında Yaşadığı Sıkıntılar ve bu sıkıntılara ilişkin 12 adet çözüm önerisinin olduğu  “Gıda Mühendisleri İstihdam Raporunu” yayınladık ve geçtiğimiz günlerde Ankara Çıkartması ile parti ayrımı yapmadan birçoğunu genel başkan, genel başkan yardımcısı milletvekilleri düzeyinde, Tarım ve Orman Bakanlığında ise Bakan Yardımcısı Genel Müdür yardımcısı ve daire başkanları düzeyinde iki günde 12 adet ziyaret gerçekleştirerek hazırladığımız bu raporları ilettik. Mesleğimizin ve meslektaşlarımızın sorunlarını dile getirdik çözüm önerilerimizi sunduk.  İlgiyle karşılanan rapor sonucu yakın zamanda güzel gelişmelerin yaşanacağına inanıyor sürecin takipçisi olacağımızı ifade etmek istiyorum.
  • 8. yılımızda söz verdiğimiz bütün çalışmalarımızı biri dışında yerine getirdik.  9. Yılımızda birçok çalışmayı devam ettirdiğimiz gibi yeni projelerle de hizmet üretmeye devam edeceğiz.

 Şubat ayı içinde eğitimlerine başlayacak olduğumuz “Yazılımcı gıda mühendisleri yetiştiriyoruz” çalışmamız ile ilk altı ay içinde 100 gıda mühendisini yazılımcı olarak yetiştirecek, hem gıda sektörünün hem de diğer sektörlerin ihtiyacı olan yazılımcı ihtiyacına gıda mühendisleri olarak biz de varız diyecek, iş zekası ve raporlama uzmanlığı çalışmamızda olduğu gibi bu çalışma ile de gıda mühendisleri için yepyeni bir alan açmış olacağız inşallah.

Kıymetli Meslektaşlarım,  Sizlerle önemli bir veriyi paylaşmak istiyorum,  belki de mesleki olarak yaşadığımız birçok sıkıntının başlıca nedenlerinden biri de bu veri de yatıyor.

Geçen ay içinde meslektaşlarımıza yaptığımız ankette “Gıda Mühendisleri Odası Genel Merkez Yönetimini tanıyor musunuz?”, “Gıda Mühendisleri Odası Genel Merkez Yönetiminin faaliyetlerinden memnun musunuz?” sorularını yönelttik. Anketten çıkan sonuç çok manidar! Meslektaşlarımızın % 82,5’i yönetimi tanımıyor ve %85’i faaliyetlerinden memnun değil!

25 yılını doldurmuş 26 binden fazla üyesi olan meslek örgütümüz Gıda Mühendisleri Odası ile ilgili bu veriler mesleki anlamda yaşadığımız sorunların sebebine ışık tutuyor. Kendi meslektaşından ve üyelerinin problemlerinden uzak bir oda yönetimine işaret ediyor bu veriler.

Diğer taraftan Meslektaşlarımıza neden oda yönetiminden memnun olunmadığı sorusunu sorduğumuzda çok haklı yanıtlar alıyoruz.  Her geçen gün mesleğimizin kamu ve özel sektörde daha kötüye gittiği bu süreçte yaşanan işsizlik ve hak kayıplarının temelinde Oda’nın mesleğe sahip çıkmaması yönünde açıklıyor meslektaşlarımız ve yıllardır yönetim kademesinde bulunanların mesleği değil de kendi ideolojilerini öncelediği de vurgulanıyor özellikle.

Hal böyleyken bizler için çok büyük öneme haiz olan Gıda Mühendisleri Odası’nın doğru yönetilmesi, çözüm üreten projelerle mesleğin sorunlarını çözüme kavuşturması ve ideolojilerden arındırılarak herkesin ve her düşünce yapısından gıda mühendisinin odası olması adına Gıda Mühendisleri Odasına bizler sahip çıkmak zorundayız.

 Kıymetli Meslektaşlarım,

Yazımın başında da ifade ettiğim gibi GIDAMUHDER olarak mesleğimiz, siz meslektaşlarımız ve halk sağlığı için gayretli bir çalışma içindeyiz. Kurulduğumuz günden beri hem özel sektörde hem de kamuda gıda mühendisliğinin hak ettiği noktaya gelmesi adına sizlerin de desteğiyle katma değer oluşturacak projelerle hizmet etmek istiyoruz ve ediyoruz.

Derdimiz şahsımızın, kişilerin, belli bir zümrenin, şirketlerimizin ya da kurumların değil “Gıda Mühendisi” etiketi taşıyan her ferdin menfaati.

Bu vesileyle her bir meslektaşımızın derdi ile dertlenip problemleri çözmek en büyük hedefimiz. Bu sebeple yaptığımız her çalışmayı sizlerle birlikte yürütmeye çalıştık. Uzun süredir siz meslektaşlarımızla yaptığımız geniş bir istişare süreci sonrası Gıda Mühendisleri Odası delege seçimlerinde Dernek olarak aktif çalışma yapılması yönünde karar aldık. Meslek örgütümüz olan “Gıda Mühendisleri Odası”na sahip çıkma adına aldığımız bu karar doğrultusunda bu süreci yine sizlerle birlikte yürüteceğiz. 

Bu noktada siz meslektaşlarıma açık çağrıda bulunmak istiyorum.

Gün artık şikayet edip Odadan uzaklaşma günü değil, odaya sahip çıkma günüdür. Uzak durarak mesleğe ve odaya küserek sorunları çözüme kavuşturmak mümkün değil. Hepimiz inisiyatif almak zorundayız!

Geçtiğimiz her dönemde genel merkez yönetiminin bazı Şube ve temsilciliklere yaptığı haksızlıkları, kaynak ayırmadığını, projelerine engel olduğuna şahidiz. Bu sebeple bu hizmetlerin aksamadan yürümesi adına genel merkez yönetimin değişmesi gerekmektedir.

Bu sebeple bizi bilen takip eden bütün meslektaşlarımızdan aday çıkardığımız her yerde adaylarımızı desteklemelerini bekliyoruz. İstanbul Şube seçimlerinde Mesleki Gelişim Platformu adaylarını destekliyoruz. Geçtiğimiz dönemde gayretli ve başarılı çalışmalarından dolayı kendilerini tebrik ediyorum. Kazanacaklarına inanıyorum, kazanmaları için biz de elimizden geleni yapacağız.

Tekraren ifade ediyorum;

Mesleği önceleyecek, gıda mühendisliğine sahip çıkacak, proje üretecek herkese eşit davranacak bir yönetim tesis etmek için çalışmak her gıda mühendisinin görevi olduğunu ve bunun için var gücüyle çalışılması gerektiğini düşünüyorum.

Bizler bugüne kadar mesleğimize sahip çıkmak için hiçbir menfaat gözetmeksizin yaptığımız çalışmalara şimdi ilaveten Odamıza sahip çıkmak için de çalışacağız.

Kıymetli Meslektaşlarım,

Son günlerde Gıda Mühendisleri Odası Genel Merkez Yönetimi tarafından oda üyelerine dikkat çeken mail ve smslerin geldiğini görmekteyiz. Öncelikle,  Oda Genel Merkez Yönetiminin seçimleri kaybetme korkusuyla da olsa üyelerini hatırlayarak mail ve sms atmasını sevindirici bir gelişme olarak değerlendirdiğimi ifade etmek isterim. Takdir edersiniz ki Meslek Odamızın Genel Merkez Yönetimini bu zamana kadar mesleki bir faaliyetten çok ya aidat hatırlatması, icra bilgilendirmesi ya da gıda ve gıda mühendisliğini ilgilendirmeyen konularda muhalif eylemlere davet mailleriyle hatırlıyorken bu vesileyle de olsa meslektaşlarını hatırlıyor olması güzel bir gelişme!!!

Atılan bilgilendirme mesajlarında Oda seçimlerini “Demokrasi Şöleni” diye ifade edip de kendileri dışındaki grupların seçim çalışması yapıyor olmasından rahatsızlık duyulmasının “Demokrasi Kültürü” ile bağdaşmıyor olmasını da ayrıca değerlendirilmesi kanaatindeyiz. Geçtiğimiz seçim dönemlerinde de bugünkü bilgilendirme mail ve smslerde değinilen konuların sözlü olarak dillendirildiğine defaatle şahit olmuştuk ama bugün gelinen noktada bu kadar agresif bir şekilde yaftalama yapılmasının nedenini bu salonda bulunan sizler ve diğer meslektaşlarımız tarafından çok  iyi bilinmektedir. Her dönemde mesleki gelişime de farklı ithamlarda bulunulmadı mı, seçimi kaybedeceklerini anlayınca hemen yaftalama, kategorize etme, ötekileştirme çabası.

Kıymetli Meslektaşlarım,

1970’li yılların sonuna doğru ilk mezunlarını vermeye başlayan gıda mühendisliğinin şu an yaklaşık 60bin mezunu bulunmaktadır, buna mukabil mesleğimiz için son derece büyük öneme haiz olan Gıda Mühendisleri Odamızın şu an 26binden fazla üyesi bulunmaktadır. Meslektaşlarımızın büyük bir çoğunluğu odaya üye değildir, üye olanların da kahir ekseriyeti zorunlu olmalarından ötürü üye kalmaya devam etmektedir. 25 yıllık bir geçmişi olan bir meslek odasına gıda mühendislerinin neredeyse üçte ikisinin üye olmaması birçoğunun da zorunluluk olmasa istifa edecek olması, meslektaşlarımızın odadan ümidini kesmiş, odaya küskün olması herhalde gıda mühendislerinin suçu olmasa gerek. Neden böyle oluyor diye sorduğumuzda üyelerimiz faaliyetlere katılmıyor, odaya sahip çıkmıyor deyip suçu gıda mühendislerine atılıyor olması ne kadar doğrudur?

Geçen ay içinde meslektaşlarımıza yaptığımız anketin sonuçlarını az önce açıklamıştım, Meslektaşlarımızın % 82,5’i genel merkez yönetimini tanımıyor ve %85’i faaliyetlerinden memnun değil!

25 yıldır yöneticilik yapan kıymetli başkanların ve değerli yönetim kurulu üyelerinin oturup bir düşünmesi;

Nerede yanlış yaptıklarını sorgulaması gerekmez mi?

 Biz yönetimde iken işsizlik, maaş ve çalışma koşulları hep kötüye gitti acaba bunda “Bizim de payımız var mı?” diye kendilerine sorması gerekmez mi?

Dahası biz yönetemiyoruz deyip daha iyi hizmet edecekler gelsin deyip kenara çekilmesi gerekmez mi?

Böyle bir davranış erdemli bir davranış olmaz mı sizce de?

Onlar sormuyorlar, biz söyleyelim;

Meslektaşlarımızı odadan küstürüyorsunuz!

Ücretli kalite eğitimleri dışında bir hizmet üretemiyorsunuz!

Hizmet üretecek olanlara da türlü zorluklar çıkarıyorsunuz!

Bizlere ocu şucu bucu diyorsunuz, terörist diyorusunuz, dernek yönetim kurulu dernekten yüklü miktarda maaş alır diyorsunuz. Ekşi yemedik ki karnımız ağrısın buyurun hodri meydan ne yanlışımız varsa hangi terör örgütüne üyeliğimiz varsa açıklayın, dernekten tek kuruş hiçbir arkadaşımız menfaat elde etmediği gibi üye aidatı almadan yönetim kurulundakilerin verdikleri adiatlarla sizin 25 yıldır yapamadığınız hizmetlerin çok daha fazlası yapılmaktadır. Bizim yaptıklarımıza sizin hayalleriniz bile erişemez. Başımız dik alnımız ak Allaha şükür,  ama korkunun ecele faydası yok kaybedeceksiniz.

Meslektaşlarımızın %43’ü işsiz!

2022 Türkiyesinde çalışan gıda mühendislerinin yarısından fazlası asgari ücret düzeyinde maaş alıyor!

İZP olarak çalışan meslektaşlarımızın %84’ünün İZP ücretleri hesaba yatıyor yarısını elden geri vermek zorunda kalıyor!

Ve 4 yıl gıda bilimi ve hijyen eğitimi alarak gıda mühendisi diploması alan gıda mühendisi gıda sektöründe çalışmak için temel hijyen eğitimi sertifikası almak zorunda, bu ayıp size yetmez mi?

Tamam bunlara siz neden olmadınız ama çözmek sizin göreviniz değil mi? 

Gıda dışı konulara muhalefet etmek için harcadığınız enerji kadar neden mesleğimizin sorunların çözüm için enerji harcamadınız? Yapıcı adımlar atmadınız?

Hülasa sözün özü;

Başkalarını suçlamayı, yaftalamayı, ötekileştirmeyi bırakın; kısaca söylüyorum.

 YÖNETEMİYORSUNUZ!

Tekrar söylüyorum YÖNETEMİYORSUNUZ!

Kıymetli meslektaşlarım YÖNETEMİYORLAR!!!

Gıda Mühendisi aylarca işsizlik çekiyorsa,  çalışsa da asgari ücret alıyorsa,

Gıda Mühendisi tezgahtarlık kasiyerlik yapmak zorunda kalıyorsa

Gıda Mühendisi maaşının yarısını elden geri veriyorsa,

Gıda Mühendisi iş bulamadığı için evlenemiyorsa, belki bulurum diye yüksek lisans yapmak zorunda kalıyorsa,

Patron daha fazla kazanmak için önce gıda mühendisinin maaşından sgksından kesiyorsa, taklit ve tağşiş yapıyorsa,

Yöneticiler gıda mühendisi ataması yapmıyorsa,

Gıda mühendisleri odası genel merkez yönetimi meslektaşının problemini çözmek için uğraşmıyor koltuğu kaptırmamak için türlü yollara giriyorsa,

Ortada patronundan yöneticisine odasından bakanlığına bir zulüm vardır. Gıda mühendisleri burada mazlum konumundadır, şunu bilmelisiniz ki MAZLUMAR AYAĞA KALKMADIKÇA ZALİMLER ASLA DİZ CÖKMEZ.

Çözüm bellidir, bu saatten sonra kimsenin küsmeye kenara çekilmeye hakkı yoktur, mesleğimiz için geleceğimiz için ülkemiz için çalışmak zorundayız.

Gıda Mühendisliği mezunu olup da odaya üye olsun ya da olmasın herkesin, gıda mühendisliğiyle ilgili her kurumun, her derneğin, her grubun, kişisel, siyasal ve ticari amaç gütmediği takdirde Gıda Mühendisleri Odası seçimlerine girme hakkı ve Odamıza sahip çıkma hakkı vardır, seçimlere girilmeli ve sahip çıkılmalıdır da! Bu vesileyle Odamızın her üyesini seçimlere katılmaya, aday olmaya ve oy kullanmaya davet ediyorum.

İftira ve mesnetsiz birtakım isnatlarla dolu bu hazin açıklamayı kabul etmiyor takdiri siz kıymetli gıda mühendisi meslektaşlarımıza bırakıyorum.

Şimdiden

Mart 2022 Genel Merkez GIDAMUHDER zaferini ilan ediyor, sizleri saygı sevgi ve en kalbi muhabbetlerimle selamlıyorum

Seçimlerde destek vermek isteyen meslektaşlarımız ekteki formu doldurarak iletişime geçebilirsiniz.

https://docs.google.com/forms/d/1hOnJkoMjU8eYH7bxEEIF7Wwg_rMBcvvGjfWiFOfVoDY/edit#responses

Genel Başkanımızın Gıda Mühendisleri Odası Seçimleriyle İle İlgili Basın Açıklaması