Gıda Mühendisleri Derneği > Yazılar > Blog Yazıları > Gıda Mühendisliğini Tanıyalım
Yayınlayan: Fevziye Kardelen Erten
Kategori: Blog Yazıları
Gıda Mühendisi

Gıda Mühendisliğini Tanıyalım

Merhabalar

Blog serimize gıda mühendisliğini anlatan bir yazı ile başlamak istedik. Gıda Mühendisliği nedir, neler yapar gelin hep beraber inceleyelim…

 Gıda Mühendisliği; Bir ürünün üretiminden tüketimine kadarki her aşamasında görev alınan, ‘multidisipliner’ yani fizik, kimya, biyoloji, matematik gibi temel bilimler ile mühendislik biliminin bir arada uygulandığı ve bunları yeni ürünlerin eldesi, ülkenin gıda sorunlarına çözüm bulunması gibi uygulamalarda kullanıldığı mühendisliğin alt bilim dalıdır.

Ülkemizde Gıda Mühendisliği bölümü ilk olarak Ziraat Fakültelerinde bulunurken 2001 yılında YÖK kararıyla Mühendislik Fakültesine geçmiştir. 4 yıllık bir lisans eğitiminden sonra diplomasını alan kişiye ‘Gıda Mühendisi’ ünvanı verilir.

Gıda Mühendisinin Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
  • Gıda maddelerinin sağlığa uygun, güvenli ve kaliteli bir şekilde üretilmesi
  • Gıda AR-GE faaliyetlerinin yürütülmesi, gıda üretim teknolojileri geliştirilmesi
  • Gıda maddelerinin ambalajlanması ve depolanması, üretilen gıdaların kalite kontrolünün yapılması

Bir Gıda Mühendisinin bu görev ve sorumlulukları yerine getirebileceği birçok çalışma alanı bulunmaktadır. Gıda üretim işletmeleri, catering sektörü, oteller, gıda laboratuvarları, AR-GE faaliyetleri, pazarlama ve akademik kariyer isteyenler için ise üniversiteleri örnek olarak gösterebiliriz.

Gıda Mühendislerinin Maaşı

En merak edilenler konulardan biri de gıda mühendislerinin aldığı maaş konusudur.

Belirlenen ücretler çalışılacak departmana, sektöre ve edinilen deneyime göre farklılıklar gösterir.
Maaşlar özel sektörde 2400-4000 TL arasında değişirken kamuda ise 2021 yılı için 6500 TL civarındadır.

Gıda Mühendisliği bilinenin aksine çok değerli bir meslektir. Toplumu gıdalar hakkında en doğru bilgilendirecek kişi de şüphesiz ki bir gıda mühendisidir.

Çok daha kapsamlı, çok daha üstünde konuşulabileceğimiz konular bulunmaktadır fakat genel hatlarıyla, en merak edilen sorularla Gıda Mühendisliğini tanıdık.

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere…

Sağlıkla kalın!

İlginizi Çekebilir: Çevresel Faktörler veya İşlemler Sırasında Meydana Gelen Bulaşmalar: Akrilamid

Kaynaklar;

kariyer.net, unikesfet.com, www.gidamo.org.tr

Yazan & Düzenleyen:

Fevziye Kardelen Erten
 Akdeniz Üniversitesi Gıda Mühendisliği 2. Sinif Öğrencisi

Yazar: Fevziye Kardelen Erten
Akdeniz Üniversitesi Gıda Mühendisliği 2. Sınıf Öğrencisi
asd

Bir cevap yazın