Gıda Mühendisleri Derneği > Yazılar > Blog Yazıları > Kafei Bombası ‘Kahve’
Yayınlayan: Fevziye Kardelen Erten
Kategori: Blog Yazıları
Kahve

Kafei Bombası ‘Kahve’

Merhaba sevgili okuyucularımız!

Bugün sizlere kiminin afiyetle ve gün içinde sık sık tükettiği kiminin ise hiç tercih etmediği “kahveden” bahsedeceğiz. O zaman hemen en sevdiğiniz kahveyi elinize alın ve yazımızı okumaya başlayın!

“Coffea” adındaki ağacın meyve çekirdekleri kavrulur, öğütülür. Böylece oluşan toz birçok farklı demleme, yapılış şekliyle içmeye hazır hale gelir. Şimdi gelin önce kısaca bu tozun nasıl üretildiğine göz atalım…

İlk olarak kahve tohumu toprağa ekilir ve meyvelerin toplanması için 3 yıl beklenir ki bu 3 yılda düzenli bir bakım yapılmalıdır. Çünkü kahvenin kalitesi buna bağlıdır. Daha sonra kahve meyvelerinin olgunlaşması beklenir ki olgunlaştığı zaman rengi “parlak kırmızıya” döner. Böylelikle olgunlaşan kahve meyvelerinin hasadı yapılır.

Kahve meyvesinin hasadını da yaptıktan sonra kahveler işlenme aşamasına alınır ve bu işlenme “Kuru Metot” ve “Yaş Metot” olmak üzere 2 şekilde yapılabilir.

Kahve çekirdeği yaş metot ile işlendikten sonra güneş altında kurutmaya alınır. Daha sonra çekirdeklerin üzerindeki zar alınır, ağırlık ve boylarına göre ayrıştırılır. Bu işlemleri görmüş kahvenin adı artık “Yeşil kahvedir”. Artık ihracata hazır hale gelir. Daha sonra kahvenin tadım aşamasında kalite, tat, koku, aroma kontrolleri yapılır. Artık sıra kavurma işlemine geldi ve bu işlemde yeşil renk kahve, yüksek derecede kavrularak ‘‘kahverengi renk “ halini alır. Son olarak da demleme yöntemine göre kahve farklı şekillerde öğütülür. İnce öğütülen kahve en hızlı hazırlanır. Bu aşamalardan geçen kahve artık demlenip afiyetle içilmeye, o güzel kokusuyla keyif vermeye hazırdır.

Biraz da kahvenin çeşitlerinden bahsedelim…

Birçok çeşidi olsa da en çok üretilen ve tüketilen türleri “Arabica Kahve” ve “Robusta Kahvedir”.

Arabica kahve, dünyada en çok üretilen, yüksek kaliteli bir türdür. Sade ve sıcak içilmesi önerilir. Robusta kahve ise Arabica’ya göre daha acı tada sahip bir türdür ve sütlü, şekerli ya da soğuk kahvelerde önerilir.

Son olarak bahsedeceğimiz şey ise yapılışlarına göre kahve çeşitleri. Şöyle en çok tercih edilenleri sıralayacak olursak;

1) Espresso Kahve: Hazırlanması ve tüketilmesi hızlı olan kahvedir ve yüksek ısıda su ile hazırlanır. 1fincan Espresso 130-200 mg kafein içerir.

2) Americano Kahve: 1-2 shot espresso kahveye kaynar su ilave edilmesiyle hazırlanır.

1 kupa Americano kahve 100 mg kafein içerir.

3) Filtre Kahve: Orta çekilmiş kahvenin filtreden süzülen su yardımıyla demlenmesidir.

1 kupa Filtre kahve 120-170 mg kafein içerir.

4) Türk Kahvesi: İnce çekilmiş kahveyle hazırlanır, telveye sahip olan bir kahvedir. Yanında lokum, su ile servis edilir.

1 Türk Kahvesi fincanında 65 mg kafein içerir.

5) Granül Kahve: Filtre kahvenin kurutulması ve özütünün çıkarılması ile elde edilen, tüm dünyada içilen kahvenin %50 sini oluşturan türdür.

1 kupa granül kahve 60-80 mg kafein içerir. Bunlar yapılışına göre kahvenin sadece bir kısmıdır. Birçok çeşitte yapılabilir.

Son olarak söylememiz gerekir ki her ne kadar severek tükettiğimiz bir içecek olsada gün içinde içtiğimiz kahve miktarına içinde bulundurduğu kafein nedeniyle dikkat etmeliyiz.

Sağlıkla kalın!

Kaynaklar;

 , blog.yalova.edu.tr , kahvelobisi.blogspot.com

İlginizi Çekebilir:

Sodyum Metabisülfit

Yazar: Fevziye Kardelen Erten
Akdeniz Üniversitesi Gıda Mühendisliği 2. Sınıf Öğrencisi

Bir cevap yazın