Gıda Mühendisleri Derneği > Yazılar > Blog Yazıları > Katkı Maddesi: Sodyum Metabisülfit
Yayınlayan: Kübra Kirenci
Kategori: Blog Yazıları
Sodyum Metabisülfit

Sodyum Metabisülfit

Sodyum metabisülfit E223 kodlu bir  katkı maddesidir. Bir tür inorganik tuz olup yağların oksitlenmesini ve besinlerin koyulaşmasını engelleyen bir katkı maddesidir. Sodyum metabisülfit kömür katranından elde ediliyor ama rengi beyazdır. Bu katkı maddesi besinlerin uzun süre muhafaza edilmesinde kullanılır. Sodyum metabisülfit (SMB), yiyecek ve içecek endüstrisinde koruyucu ve sterilizasyon amacına yönelik kükürt dioksit kaynağı, şeker ve un için beyazlatıcı, fotoğrafçılıkta kükürtdioksit içeriği ile indirgen, boya, yıkama ve deri endüstrisinde renk giderici madde olarak, tekstil endüstrisinde de anti-klor olarak kullanılıyor.

Sodyum Metabisülfit’in Kimyasal Özellikleri

Bilinen Adları :Sodium Metabisulphite, Sodyum Bisulphite, Disodium disulphite, Disodium Pentaoxodisulphite, Disodium Pyrosulphite, Sodyum Pyrosulphite (Cas registry number: 7681-57-4; Merck no:6528)
Kapalı Formülü : Na2S2O5Molekül Ağırlığı : 190.11
Erime Sıcaklığı : 150ºCYoğunluğu : 1.48 g/cm3
Çözünürlüğü : 470g/LpH : 3.5-5
Fiziksel Durumu : İnce tozRenk : Beyaz
Oral LD 50 : 1540 mg/kgE kodu :    E223
Sodyum Metabisülfitin Açık Formülü

Gıdalarda Kullanımı

E223 katkı maddesi gıda koruyucusu olarak kullanılır.SO2 ve sülfitleyici maddeler (Sülfür dioksit, sodyum veya potasyum sülfit, bisülfit, metabisülfit) olarak da bilinirler. Sodyum metabisülfit (SMB) antimikrobiyal madde olarak fırınlanmış ürünler, çaylar, çeşniler, deniz ürünleri, reçeller, jöleler, kurutulmuş meyveler, meyve suları, konserve ve suyu alınmış sebzeler, dondurulmuş patates ve çorba karışımlarında, bira, şarap ve elma şarabı gibi içeceklerde karşımıza çıkar. Tarım Bakanlığı SMB’nin kullanılabilecek en yüksek dozunun 300 µg/ml olması gerektiğini bildirmişlerdir.

Sağlığa Etkileri

Katkı maddelerinin iyi özellikleri olduğu gibi sağlığa zararlı yanları da vardır.Bu katkı maddesinin vücutta alerjik oluşumu, mide duvarı tahrişi ve solunum yolları tıkanıklığına sebep olması gibi yan etkiler oluşturmuştur.. Sodyum metabisülfit içeren besinler özellikle böbrek ve astım hastaları tüketmemelidir. Çünkü astım nöbetlerini azdırdığı ve böbrek fonksiyonları zayıflamış olanlarda metabolizmayı zorladığı görülnüştür.. Sodyum metabisülfit vücutta B1 vitamin yapısını değiştirdiğinden vücutta  B1 vitamin eksikliğine yol açmıştır.

Helal Midir?

Katkı maddelerinin yer alabileceği ürünlerin hepsinde helallik şartı aranıyor, bilhassa ‘E’ kodlu maddelere dikkat çekilmiştir. Dünya Sağlık Örgütü ile Gıda ve Tarım Teşkilatı’nın dünyadaki her çeşit katkı maddesini laboratuvar çalışmalarından geçirerek analiz ettikleri bilinmektedir. Buna göre katkı maddeleri ile ilgili listeler hazırlanmakta ve bu maddeler kodlanmaktadır. Ülkemizde de uygulanan Avrupa Birliği listesi ise sözü edilen ‘E’ kodlu listelerdir. ‘E’ kodlu katkı maddeleri helal veya haram olarak belirtildiği gibi sağlığa yararlı veya zararlı olmasına göre de sınıflandırılmıştır.

E223 yani sodyum metabisülfit GİMDES ‘ten alınan verilere göre helaldir. Ama Aşağıdaki katkı maddeleri tablosundan bütün katkı maddeleri sınıflandırılmıştır. Tabloya göre baktığımızda koruyucular sınıfındaki E223 kırmızı ile gösterilmiştir. Yani insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri bulunmaktadır. Tüketildiğinde insanlarda hastalıklara sebebiyet veriyor.

  • İşaretsiz ” siyah ” E numaraları helal kabul edilen katkıları gösterir.
  • ” kırmızı ” E numaraları sağlık için tehlikeli katkıları gösterir.
  • ” ** ” işaretleri kesin hayvan (çoğunlukla domuz) kökenli katkıları gösterir.(haram)
  • ” * ” Bitkisel veya hayvansal kökenli olabilir. Alkolle muamele edilmiş veya edilmemiş olabilir. Bu sebeple (şüpheli) kabul edilen katkıları gösterir.

İlginizi Çekebilir: Gıda Takviyeleri

,KAYNAKÇA

Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği

Ahmet Kayraldız ,  Sodyum Metabisülfit’in Sıçan Kemik İliği Hücrelerinde İn Vivo Genotoksik Etkileri, Doktora Tezi  , Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü,2005

Sodyum Metabisülfit Nedir? Nerelerde Kullanılır? Hasat Dergisi

İlyas Ertuğrul İnan, Gıda Sektöründe Faaliyet Gösteren Kobilerin Helal gıda Sertifikasına Yönelik Algılarının İncelenmesi: Tr 82 Bölgesi, Yüksek Lisans Tezi, Kastamonu Üniversitesi ,  2018

Deniz Parlak, Kutsalından Arındırılmış Din: Helal Gıda’nın Ekonomi-Politik Analizi, Yüksek Lisans Tezi ,Akdeniz Üniversitesi,2012

Yazar: Kübra Kirenci

Bir cevap yazın

1 Yorum

  • Yakup ışık

    Kırmızı şarap yapımında 2 tatlı kaşığı koydum 40 litrelik şaraba zararlı mı? Bunu nasıl şaraptan aritabilirim