Gıda Mühendisleri Derneği > Yazılar > Basında Biz > Kurban’da yapılan kritik hatalar neler?
Yayınlayan: admin
Kategori: Basında Biz

Kurban’da yapılan kritik hatalar neler?

Basın Açıklaması

Konu: Kurban’da Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar hk.

Aman Dikkat! Etleriniz Çöpe Gitmesin

         Malumunuz Kurban Bayramı artık yaz aylarına denk geliyor ve havalar sıcak. Et; sıcaklığa karşı dayanıksız ve kolay bozulabilecek bir gıda, dolayısıyla kurban kesiminde ve etlerin muhafazasında, bekletilmesinde ve taşınmasında dikkat edilmesi gereken kritik noktalar var.  Bunlara uyulması gerekiyor aksi takdirde onlarca kilo eti çöpe atmak zorunda kalabilirsiniz.

              Sağlıklı bir hayvanın vücut sıcaklığı 38 derecedir, hayvan kesilip, yüzme ve iç organlarının çıkarılması işlemiyle karkas haline getirilmiş olur. Etin bozulmasını önlemek, istenen olgunlaşmayı sağlamak amacıyla etin dinlendirilmesi ve etin iç sıcaklığının minimum 15 derecelik güneş görmeyen bir ortamda   5-6 saat içerisinde 20 derecenin altına indirilmesi gerekmektedir. Malumunuz yaşanan kurban yoğunluğundan dolayı karkas etin dinlendirilmesi için fırsat olamayabiliyor. Bu noktada yapılan en büyük yanlış kesimden sonra hemen hava almayacak şekilde poşetlere doldurularak taşınması ya da bekletilmesi işlemidir.  Bu şartlara uyulmadığı takdirde etin sıcaklığı düşmeyecek ve mikrobiyal bozulma başlayacaktır. Etin hava almaması sonucu özellikle ette kokuşma renk değiştirme ve yeşillenme problemi ile karşılaşılacak ve et yenmez hale gelerek çöpe atılmak zorunda kalınacaktır. Ette kokuşma ve yeşillenme durumunda, etin bozulan kısmı atılıp kalan kısmının yenmesi uygun değildir tamamının imha edilmesi gerekmektedir.

            Çevremizden gelen “Kurbanı ilk kestiğimizde bir sıkıntı yoktu ama sonra yeşillendi, karardı ve ekşi bir koku gelmeye başladı” şikâyetlerinin temelinde dinlendirme hususu yatmaktadır.

         Yapılan diğer bir yanlış ise et kesimden hemen sonra bozulma endişesiyle 10 derece altında muhafaza edilebiliyor, bu durumda ise ette  soğuk kasılması dediğimiz durum olur ve olgunlaşma gerçekleşmez, kaslar ete dönüşmez, etin tüketim kalitesi düşer.

          Kurban işlemi hassas bir süreç bu sebeple kesim sonrasında dikkat edilmesi gereken edilmesi gereken hususlar olduğu gibi kesim öncesi hayvan seçimi ve kesim esnasında dikkat edilecek hususlar mevcuttur. Kurban kesmemizin amacı et elde etmek değil Rıza-ı İlahi’dir. Ancak bizler gıda mühendisleri olarak sağlıklı bir kesim süreci ve sonrasında israfın önlenmesi amacıyla üzerimize düşen sorumluluğumuzun bir gereği olarak, kurban kesecek olan vatandaşlarımızın mağdur olmaması, kurban ibadetinde teknik konularda yol göstermesi adına “Kurban Rehberi” olacak nitelikte bir kitapçık hazırladık.  Kurbanlık seçimi, helal kesim ve etlerin muhafazası gibi birçok konuda doyurucu bilgiler içeren rehberi istifadenize sunarız.

Rehberin içeriği aşağıdaki konulardan oluşmaktadır.

1-Kurbanlık Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
2-Kurban Kesim Yerleri
3-Kesim Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler
4-Helal Kesim Standartları ve Kesim
5-Kanın Akıtılması
6-Yüzme ve İç Organların Çıkarılması
7-Etin Dinlendirilmesi, Muhafazası ve Sevkiyatı
8-Hayvanda ve Ette Görülebilecek Hastalıklar
9-Ette Kalite Kusurları
10-Ette Bozulmaya Neden olan Durumlar

Yüce Allah(c.c.)´tan Kurban ibadetinizi kabul etmesi niyazıyla bayramınızı kutlarız.

                                                                                Gıda Mühendisleri Derneği Yönetim Kurulu

Yazar: admin

Bir cevap yazın