Avokado, son yıllarda popülerliğini koruyan, ülkemizde de üretiminin artışıyla raflarda daha sık görmeye başladığımız bir meyve olarak karşımıza çıkıyor. Avokadoya ve zengin içeriğine dair her geçen gün yeni bir bilgi öğreniyoruz. Bu yazımızda sizlere avokadoya dair bilgiler paylaşacağız. Avokadoyu yakından tanıyacak, eşsiz içeriğine ve sağlığa yararlarına dair bilgiler edineceğiz.
Bilimsel literatürlerde Persea Americana olarak bilinen defnegiller familyasına ait avokado ağacının meyvesi olan avokadoya dair ilk izlere, tarihi M.Ö. 10.000’li yıllara dayanan Meksika’da bulunan bir mağara duvarında rastlanmıştır. Avokadoya ait ilk yazılı kanıt ise 1519 yılında Martín Fernández de Enciso tarafından yazılmış Summa de Geografía adlı kitapta bulunmaktadır. 19. yüzyılın başlarında Kaliforniya’da avokado ağaçları dikilmeye başlanmıştır. Bu sayede aynı tarihlerde avokadoya dair yapılan çeşitli araştırmalar sonucunda önemi anlaşılmaya başlanmış ve özellikle salatalar ve soslarda dünya mutfaklarında kullanılmaya başlanmasıyla tüketimi de artış göstermiştir. Kendine has yağlı kremsi dokusu ve ana bileşenlerinden birinin yağ olması nedeniyle avokado, tereyağı meyvesi olarak da bilinmektedir.
Günümüzde 50’ye yakın ülkede yetiştirilen avokado, her daim yeşil yapraklı bir ağaçtır. Tropik ve subtropik bölgelerde gelişim göstermektedir. Pek çok çeşidi bulunan avokado, birçok ülkede kültüre alınmış ticari öneme sahip bir bitkidir.
Ülkemiz avokado ile 1970’li yılların başında tanışmıştır. Bu tanışma FAO aracılığıyla ticari yetiştiriciliğin yaygınlaştırılması amacıyla Kaliforniya’dan getirtilen dört önemli kültür çeşidi olan; Fuerte, Hass, Bacon ve Zutano türlerinin ıslah çalışmaları sonucunda gerçekleşmiştir. Ülkemizde Antalya başta olmak üzere Mersin, Muğla, Hatay ve Adana gibi illerimizde avokado üretimi ve ihracatı yapılmaktadır.
Çevresel faktörler, olgunlaşma derecesi, varyete farklılıkları, yetiştirildiği kültür ortamına göre avokadonun enerji ve besin içeriği değişebilmektedir. Aşağıda bulunan tabloda enerji ve besin öğeleri gösterilmiştir.
Klimaterik bir meyve olan avokado yeme olgunluğuna erişmeden toplanmaktadır. Genellikle sert ve tam olgunlaşmamış halde satışa sunulmaktadır. Soğuğu sevmeyen avokado meyvesi oda sıcaklığında muhafaza edilmelidir. Hızlı tüketeceksek elma vb. meyvelerle bir arada bekletebiliriz. Bir kese kağıdına sarılı biçimde bekletmek olgunlaşmayı hızlandıracaktır. Dokunulduğunda yumuşak olan avokadolar yeme olgunluğuna erişmiş demektir. Kesip tatlılarda ve kuru yemişlerde bal ilavesi ile tüketebilirsiniz. Tuzlu olarak salatalarda, soslarda daha pek çok farklı şekillerde damak zevkimize göre tüketebiliriz.
Avokado alırken yüzeyi hasarsız ve sap kısmı yerinde olanları tercih etmeye özen göstermeliyiz. Kesilmiş avokadoları muhafaza etmek için; su dolu bir kaseye birkaç damla limon damlatarak içerisine koyabilir buzdolabında bekletebilirsiniz. Kesilmiş avokado yüzeyine limon suyu ya da zeytinyağı sürülerek buzdolabında muhafaza da alternatif muhafaza yöntemlerindendir.
Kendine özgü tadı, saymakla bitmeyen yararları ve çok çeşitli kullanım alanları ile avokado oldukça önemli bir gıda olarak karşımıza çıkıyor. Sizlerde farklı tüketim alternatiflerini deneyebilir ve günlük beslenmenizde yer verebilirsiniz
Avokadoya dair tüm merak ettikleriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Keyifli okumalar dilerim.
Önceki yazım ilginizi çekebilir: Bir İçecekten Çok Daha Fazlası: Yeşil Çay
[1] Tarım Kütüphanesi, Avokado Yetiştiriciliği. Available at: http://www.tarimkutuphanesi.com/AVOKADO_YETISTIRICILIGI_00638.html Accessed July 08, 2017.
[2] Christoffersen RE, Tucker ML, Laties GG. Cellulase gene expression in ripening avocado fruit: The accumulation of cellulase mRNA and protein as demonstrated by cDNA hybridization and immunodetection. Plant Mol Biol 1984;3(6):385-391.
[3] United States Department of Agriculture Research Servise, USDA Food Composition Database. Available at: https://ndb.nal.usda.gov/ndb/search/list Accessed Accessed July 08, 2017.
[4] Kishimoto Y, Tani M, Uto-Kondo H, Saita E, Iizuka M, Sone H, et al. Effects of magnesium on postprandial serum lipid responses in healthy human subjects. Br J Nutr 2010;103(04):469-472
[5] Fernandez ML, West KL. Mechanisms by which dietary fatty acids modulate plasma lipids. J Nutr 2005;135(9):2075-2078.
URL1: https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/2032489