İlginizi Çekebilir: Geleneksel Peynir Türleri
Latince adı Piper nigrum L. olan karabiber Piperaceae familyasına aittir. Güneybatı Hindistan’ın Malabar sahil ormanlarında doğal yetişen Karabiber 15m kadar boyunda, tutunucu kökleri ile tırmanıcı bir bitkidir. Meyveleri ise az çok küresel, 6mm kadar çapında olup, eriksi (Drupa) tiptedir.
Piper nigrum L. bitkisinin kurutulmuş meyveleri olan karabiber, tane veya toz edilmiş olarak besinlerin hazırlanmasında ve besinlerle birlikte yaygın olarak kullanılan bir baharattır. Taze olarak toplanan yeşil biber taneleri güneşte kurutulduktan sonra karabiber olmakta ve kurutulup siyah kısmı oluşturan dış kabuklardan ayrıldığı zaman beyaz biber (F. Piperis albi) diye adlandırılmaktadır.
Baharat olarak tüketilen her 100g karabiberde; 255ckal enerji, 10.5 g su, 11g protein, 3.3 g yağ, 64.8 g karbonhidrat, 13.1 g lif, 4.3 g kül bulunurken, 437 mg Ca, 29 mg Fe, 194 mg Mg, 173 mg P, 1255 mg K, 44 mg Na, 1 mg Zn mineral maddeleri ve 1 mg niasin, 190 IU A vitamini bulunur.
İlginizi Çekebilir: Geleneksel Peynir Türleri
Karabiber (Piper nigrum L.) ve yalancı karabiber (Schinus molle L.) meyvaları üzerinde anatomik araştırmalar
Karabiber (Fructus piperis nigri) örneklerinde piperin miktar tayini
KARABİBER (Piper nigrum L.) OLEOREZİNİNİN DONDURARAK KURUTMA TEKNİĞİ İLE MİKROENKAPSÜLASYONU