Gıda Mühendisleri Derneği > Yazılar > Blog Yazıları > Önemli Bir Baharat: Karabiber
Yayınlayan: Fatma Tetik
Kategori: Blog Yazıları
Karabiber

Önemli Bir Baharat: Karabiber

İlginizi Çekebilir: Geleneksel Peynir Türleri

Latince adı Piper nigrum L. olan karabiber Piperaceae familyasına aittir. Güneybatı Hindistan’ın Malabar sahil ormanlarında doğal yetişen Karabiber 15m kadar boyunda, tutunucu kökleri ile tırmanıcı bir bitkidir. Meyveleri ise az çok küresel, 6mm kadar çapında olup, eriksi (Drupa) tiptedir.

Piper nigrum L. bitkisinin kurutulmuş meyveleri olan karabiber, tane veya toz edilmiş olarak  besinlerin hazırlanmasında ve besinlerle birlikte yaygın olarak kullanılan bir baharattır. Taze olarak toplanan yeşil biber taneleri güneşte kurutulduktan sonra karabiber olmakta ve kurutulup siyah kısmı oluşturan dış kabuklardan ayrıldığı zaman beyaz biber (F. Piperis albi) diye adlandırılmaktadır.

Kimyasal Özellikleri

Baharat olarak tüketilen her 100g karabiberde; 255ckal enerji, 10.5 g su, 11g protein, 3.3 g yağ, 64.8 g karbonhidrat, 13.1 g lif, 4.3 g kül bulunurken, 437 mg Ca, 29 mg Fe, 194 mg Mg, 173 mg P, 1255 mg K, 44 mg Na, 1 mg Zn mineral maddeleri ve 1 mg niasin, 190 IU A vitamini bulunur.

Karabiberin Yararları

  • Vücuda enerji verir.
  • A vitamini açısından zengin olan karabiber, göz ve göz çevresinde oluşan alerjilere iyi gelir.
  • Bakteri enfeksiyonlarına iyi gelir.
  • Kansere neden olan serbest radikallere karşı vücudu koruyarak kanser hücrelerin çoğalmasını engeller.
  • Stresi önler.

Karabiberin Zararları

  • Fazla tüketiminde mide yanmasına neden olur.
  • Direkt cilde uygulama sırasında cildi tahriş edebilir.
  • Yaz aylarında fazla tüketim terlemeyi arttırır.
  • Cildi kurutur.
  • Tansiyon hastası, egzaması olanlar ve romatizması olanlar mümkün olduğu kadar az tüketmelidir.

İlginizi Çekebilir: Geleneksel Peynir Türleri

KAYNAKÇA

Karabiber (Piper nigrum L.) ve yalancı karabiber (Schinus molle L.) meyvaları üzerinde anatomik araştırmalar

Karabiber (Fructus piperis nigri) örneklerinde piperin miktar tayini

KARABİBER (Piper nigrum L.) OLEOREZİNİNİN DONDURARAK KURUTMA TEKNİĞİ İLE MİKROENKAPSÜLASYONU

Yazar: Fatma Tetik

Bir cevap yazın