26 Şub
antibiyotik-direnci-1
Hayvansal Gıda Kaynaklı Bakterilerin Antibiyotik Direnci

Bakterilerde antibiyotik direnci doğal ve kazanılmış olmak üzere iki farklı şekilde gerçekleşmektedir. Doğal direnç kalıtsal olup, horizantal olarak aktarılıp patojen bakteriler için risk oluşturmaz.

Daha fazla görüntüle
26 Şub
keçiboynuzu
Keçiboynuzu Nedir?

Keçiboynuzu Nedir? Keçiboynuzu (Cerotonia siliqua L.), bilinen tarihiyle yeryüzünde yetişen en eski bitkilerdendir. Türkiye’de keçiboynuzu olarak bilindiği gibi; harnup, harup ve boynuz isimleri ile de bilinmektedir. Kutsal kitaplarda keçiboynuzu olarak bilinse de farklı isimler ile de anılmaktadır. Bu isimlerden biri ‘Yaban Balı’dır. Keçiboynuzu ağacı eski çağlardan beri günümüze ulaşmıştır ve bu eski tarih hiç de...

Daha fazla görüntüle
18 Şub
Assortment of bread
Sağlıklı Ekmek Hangisi?

Sağlıklı Ekmek Hangisi? Yaşamak için ne gereklidir diye sorsak herkes su ve ekmek der. Ekmek, ilk olarak eski Mısırlılarda hayatın önemli bir parametresi olmuştur. Hatta piramitleri inşa eden işçilere emekleri karşılığında ekmek veriliyormuş. Hala öyle değil mi? Ekmek parası için çalışıyoruz hepimiz. Peki hayatımızda bu kadar önemli bir yere sahip olan ekmeğin hangi çeşidi daha...

Daha fazla görüntüle
10 Şub
Adı Bizden Kökeni Uzak Diyarlardan: Trabzon Hurması

Adı Bizden Kökeni Uzak Diyarlardan: Trabzon Hurması Adını sıklıkla duymamıza rağmen pek tüketilmeyen ve değeri bilinmeyen Trabzon hurması çok miktarda mineral ve vitamin içeren lezzetli bir meyvedir. İçerdiği fenolik bileşikler ve askorbik asit ile güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Japon hurması, cennet hurması, amme gibi birçok adı varsa da Trabzon hurmasının latince adı diospyros kaki dir....

Daha fazla görüntüle
07 Şub
Avokado
Neden Avokado Tüketmeliyiz?

Neden Avokado Tüketmeliyiz? Avokado, son yıllarda popülerliğini koruyan, ülkemizde de üretiminin artışıyla raflarda daha sık görmeye başladığımız bir meyve olarak karşımıza çıkıyor. Avokadoya ve zengin içeriğine dair her geçen gün yeni bir bilgi öğreniyoruz. Bu yazımızda sizlere avokadoya dair bilgiler paylaşacağız. Avokadoyu yakından tanıyacak, eşsiz içeriğine ve sağlığa yararlarına dair bilgiler edineceğiz. Avokadoyu Tanıyalım Bilimsel...

Daha fazla görüntüle
07 Şub
makarna-cesitleri
Makarna Deyip Geçme

Makarna Deyip Geçme Makarna, dünyada yaygın olarak tüketilen ve kolay hazırlanabilir olması sebebiyle herkesin hayatının bir döneminde çokça tercih ettiği, ekmekten sonra en çok tüketilen geleneksel bir besindir. Herkesin kendine has hikayesi olmuştur mutlaka makarnaya dair. Öğrenciler için vize haftasında müthiş bir kurtarıcıdır. Kimi içinse yaşam biçimi ‘Al Dente’. İtalyan mutfağındaki spaghetti, fusilli, linguini, penne,...

Daha fazla görüntüle
03 Şub
web site boyutu-1
Mesleki Sektörel Eğitimler: Su Ürünleri

Mesleki Sektörel Eğitimler: Su Ürünleri Su ürünleri, hayvansal protein ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayabilen değerli bir besindir. FAO, hızlı nüfus artışı ve azalan gıda kaynakları sebebiyle gelecek 20 yılda hayvansal ürün talebinin iki kat artacağını ve bu protein ihtiyacının yaklaşık %20’sinin su ürünlerinden karşılanacağını öngörmekle birlikte dünya genelinde son 10 yılda en fazla gelişim gösteren...

Daha fazla görüntüle
29 Oca
web site boyutu-1
Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Seçimlerinde MGP Adaylarını Destekliyoruz

Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Seçimlerinde MGP Adaylarını Destekliyoruz Genel Başkan Yardımcımız Selami Yıldız Bey’in de Yönetim Kurulu adayı olduğu Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Seçimlerinde Turuncu Liste ile Mesleki Gelişim Platformu adaylarına oylarınızı bekliyoruz. Tüm meslektaşlarımızı oy kullanmaya davet ediyoruz. Oy Kullanma Adresi Tmmob Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi(0212) 251 49 00https://maps.app.goo.gl/qxBU89BYr92rnedx6 Oy Nasıl Kullanılır?

Daha fazla görüntüle
15 Oca
laktoz-1
Süt Şekeri: Laktoz

Süt Şekeri: Laktoz Son zamanlarda laktoz intoleransı olmayan kişilerin bile laktozsuz gıda tüketimi giderek popülerleşmiştir. Bunun sebebi; laktoz intoleransı kavramının net olarak bilinmemesine rağmen popülaritesinin artmış olmasıdır. Popülaritesinin artmasına ek olarak bir de bağışıklık sistemine bağlı bir hastalık olan süt alerjisinin, laktoz intoleransı ile karıştırılması da laktozsuz gıda tüketimine yönelişi artırmıştır (Costanzo ve Canani, 2018)....

Daha fazla görüntüle
07 Oca
6
ESL(Extended Shelf Life) Teknolojisinin İçme Sütü Üretimindeki Yeri

ESL(Extended Shelf Life) Teknolojisinin İçme Sütü Üretimindeki Yeri Süt, içerisinde protein, yağ, laktoz, mineral madde ve su bulunduran bir tüketim maddesidir. Bileşimindeki miktarlar hayvanın türüne, ırkına, çevre şartlarına, sağım şekli ve zamanına göre farklılık gösterir. Özetlemek gerekirse, aşağıdaki tabloda inek sütüne ait yaklaşık değerler verilmiştir: Canlıların dünyaya geldikten sonra tüketmeleri gereken ilk hayati sıvının anne...

Daha fazla görüntüle