03 Oca
sürdürülebilir gıda
Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Sürdürülebilir Gıda

Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Sürdürülebilir Gıda Hepiniz market raflarında ya da restoran menülerinde eminim ki sürdürülebilirliğin övüldüğüne tanık olmuşsunuzdur. Ancak sürdürülebilir gıda gerçekten nedir ve neden bu kadar önemlidir hiç düşündünüz mü? Sürdürülebilirlik, yalnızca organik ürünler satın almak veya çiftçi pazarından alışveriş yapmak mıdır? Gelin bu soruların cevaplarını birlikte öğrenelim. Hayatta kalmak ve refah için...

Daha fazla görüntüle
23 Ara
Gıda Mühendisleri İstihdam Raporu
Gıda Mühendisleri İstihdam Raporu

Gıda Mühendisleri İstihdam Raporu Gıda mühendisi; üretici ve tüketici arasında bir köprü görevi görüp, doğruları ve yanlışları hem üreticiye hem tüketiciye ulaştıran ve bunun sonucunda tüketiciye kaliteli gıdanın ulaşmasını sağlayan meslek grubudur. Kaliteli gıdanın tüketiciye ulaşmasını ve kaliteli üretim sürecinin gerçekleşmesini sağlayacak yeterli donanıma ancak gıda mühendisleri sahiptir. Fakat ülkemizde gıda mühendisleri birçok sebepten ötürü...

Daha fazla görüntüle
23 Ara
959909
Türkiye’nin Sarı Altını Kayısımız

Türkiye’nin Sarı Altını Kayısımız Kayısı, Rosaceae (gülgiller) familyasına ait, 2–10 m yüksekliğe sahip, dikene benzeyen ve tüysüz yapıda bir ağaçtır. Birçok ülkede yaygın olarak yetiştiriciliği yapılsa da kuru kayısı dış satımında Türkiye ilk sıralarda yer almakta ve bu pazarın %80’ini oluşturmaktadır. Ülkemizde kayısı yetiştiriciliği başta Malatya (%50) olmak üzere, Elazığ, Erzincan, Sivas, Iğdır yörelerinde de yapılmaktadır....

Daha fazla görüntüle
20 Ara
muhafaza yöntemi kurutma
Gıda Muhafaza Yöntemleri: Kurutma

Gıda Muhafaza Yöntemleri: Kurutma Gıda, çok eski yıllardan günümüze kadar insan hayatında temel yaşama faaliyetlerinin bir parçası olmuştur ve gıdaya olan ihtiyaç her zaman büyük önem taşımıştır. Bu ihtiyaçtan dolayı gıda maddelerini uzun süre saklayabilmek ve koruyabilmek, kaliteli bir şekilde muhafaza etmek ve besin değerlerini koruyabilmek için gıdayı kurutma işlemi önem kazanmıştır. Doğal yollarla yapılan...

Daha fazla görüntüle
17 Ara
okul-gida-logosu
Okul Kantinlerinde Logolu Gıdalar

Okul Kantinlerinde Logolu Gıdalar Çocuk ve gençlerin gelişiminde büyük öneme sahip olan beslenme alışkanlığı ve düzenine dikkat edilmesi gerekmektedir. Günün büyük bir kısmını okulda geçiren çocuklar ve gençlerin sağlıklı, dengeli beslenebilmeleri için kantinlerde satılan gıdaların içeriğine dair gerekli düzenlemelerin yapılması, sıkça denetlenmesi zorunluluktur. İngiltere’de bir ortaokulda yapılan ankete göre yetersiz beslenen, diyetinde sıklıkla abur cubur...

Daha fazla görüntüle
18 Kas
pekmez-cesitleri
Ev Yapımı Pekmez Gerçekten Sağlıklı Mı?

Pekmez besleyici ve enerji içeriği açısından faydalı olması ile tüketiciler tarafından tercih edilen bir gıdadır. Fakat pekmezin bu masum yüzü kadar tehlikeli bir yüzü de vardır. Kontrollü bir şekilde ısıl işleme tabi tutulmadığında ve/veya uygun depolama yapılmadığında sağlığımızı tehdit edecek önemli bir toksik bileşen olan HMF’yi de beraberinde getirmesi kaçınılmazdır.

Daha fazla görüntüle
17 Kas
cd86b16byumurta3
Yumurta Üzerindeki Kodların Ne Anlama Geldiğini Biliyor Musunuz?

Yumurta Üzerindeki Kodların Ne Anlama Geldiğini Biliyor Musunuz? Ambalajlar, üretilen ürünlerin muhafaza edilmesi ve hiçbir şekilde değişime ve bozulmaya uğramadan tüketilmesi için bilimsel ve tıbbi koşullar dikkate alınarak üretilen paketleme ürünleridir. Aynı zamanda ambalajın üzerinde bulunan etiketler bizler için birtakım bilgiler vermektedir. Gıda ambalajı üzerindeki etiketler gibi; yumurta üzerindeki kodlar da bize bilgiler vermektedir. Peki...

Daha fazla görüntüle
16 Kas
77
Gıda Güvenliği: Isıl İşlem Örneği

Gıda Güvenliği: Isıl İşlem Örneği Gıda güvenliği ile gıda güvencesi kavramları aynı anlamı taşıyor gibi gözükse de farklı anlamlara sahiptirler. Fakat bu kavramlar birbirlerini tamamlayan terimlerdir. Kavramlar arasındaki bağı açacak olursak; güvenli gıdaya ulaşmanın yolu, gıdaların üretimlerine dair güvencenin oluşturulmasından geçer, diyebiliriz. Gıda güvencesi biyolojik açıdan güvenilir, kimyasal ve fiziksel açıdan stabil gıda ürünlerine ulaşılabilirlik...

Daha fazla görüntüle
09 Kas
dattes
Sadece Bir Ay Değil Her Ay Hurma!

Sadece Bir Ay Değil Her Ay Hurma! Başlıkta da vurgulandığı gibi sadece Ramazan aylarında tükettiğimiz hurmaya aslında ne kadar az değer verdiğimizi bu yazıdan sonra daha iyi anlayacaksınız. Hurma, değeri tam olarak bilinmeyen mucizevi bir meyvedir. Faydaları saymakla bitmeyen hurmayı ülkemizde çoğunlukla ramazan aylarında sofralarımızda görüyoruz. Sadece Ramazan aylarında değil her zaman tüketilmesi gereken bu...

Daha fazla görüntüle
07 Kas
arı ürünleri
Arı Ürünleri Ve Apiterapi

Arı Ürünleri Ve Apiterapi Apiterapi Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) “geleneksel tıp”ı, fiziksel ve ruhsal hastalıklardan korunma, bunlara tanı koyma, iyileştirme veya tedavi etme gibi özelliklerin yanında, sağlıklı olma halinin devam ettirilmesinde kullanılan, farklı kültürlere özgü teori, inanç ve tecrübelere dayalı bilgi, beceri ve uygulamaların bütünü şeklinde tanımlar. Bu uygulamalar, bir ülkenin kendi geleneklerinin parçası olmayan...

Daha fazla görüntüle