18 Eyl
Gıda Güvenliği
Gıda Güvenliği, Gıda Mühendislerinin Rolü, Taklid-Tağşiş ve Gıda Okuryazarlığı – Gıda Mühendisleri Derneği Genel Başkan Yardımcısı Fatih EFE Röportajı

Gıda Güvenliği, Gıda Mühendislerinin Rolü, Taklid-Tağşiş ve Gıda Okuryazarlığı – Gıda Mühendisleri Derneği Genel Başkan Yardımcısı Fatih EFE Röportajı Gıda Güvenliği, Halk Sağlığı Açısından Gıda Güvenliğinin Önemi Nedir? Gıda güvenliği; tarladan sofralarımıza kadar gelen her ürünün, üretiminin her aşamasında gerekli kontroller yapılmış, sağlıklı ve güvenilir ürünlerin temin edilmesini zorunlu kılmaktadır. Günümüzde dünya nüfusunun hızla artmasına...

Daha fazla görüntüle
17 Eyl
Ekran Alıntısı
Bir UNESCO Mirası: Türk Kahvesi

Türk Kahvesi tarihi, kültürü, özellikleri

Daha fazla görüntüle
16 Eyl
Sebze ve Meyve Temizliğinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Genel Başkanımız Abdussamed Boyu’nun TRT Habere ‘Sebze ve Meyve Temizliğinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar’ İle İlgili Verdiği Röportajı

Genel Başkanımız Abdussamed Boyu’nun TRT Habere ‘Sebze ve Meyve Temizliğinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar’ İle İlgili Verdiği Röportajı Tarım ilaçları, meyve ve sebzelerin zararlı böcek türlerinden korunması amacıyla yaygın kullanılıyor. Özellikle tarımda pestisit kalıntıları meyve ile sebzelere büyük zarar veriyor. Yaşamımızda çokça karşılaştığımız pestisitler, sebze ve meyvelerin doğada zarar görmeden yetişmesi ve yaşam alanlarımızın zararlı...

Daha fazla görüntüle
16 Eyl
antosiyanin
Meyve Sularında Antosiyanin Profili

Meyve Sularında Antosiyanin Profili Günlük hayatta tükettiğimiz meyve suları çok zengin antosiyanin ve antioksidan deposudur. Bu nedenle günlük diyette meyve sularına yer verilmesi önerilir. Meyve türevli içecekler, içerdikleri meyve oranlarına göre dört ana kategoride incelenmektedir: Meyve suyu: Hiç sulandırılmamış, hiçbir katkı içermeyen ve Türk Gıda Kodeksine göre meyve oranı %100 olan içecektir. Meyve nektarı: Meyve...

Daha fazla görüntüle
15 Eyl
reyhan
Mucizevi Bitki: Mor Reyhan

Yetiştirilme Koşulları Coğrafi işaretli ilk tıbbi ve aromatik bitki Arapgir mor reyhanıdır. Bu bitki türü üzerinde yapılan araştırma ve çalışmalardan elde edilen yetiştirilme koşullarına aşağıda yer verilmiştir. Ocak-Nisan ayları arasında ekimi yapılan reyhan tohumlarının yaklaşık 20˚C sıcaklıkta 7-10 gün arasında çimlendiği görülmektedir. Nem seven bir bitkidir. Toprak ve iklim şartlarına göre sulama miktarı ve sıklığı değişim göstermektedir....

Daha fazla görüntüle
13 Eyl
akilli-ambalajlama-1-1
Akıllı Ambalaj Nedir?

Akıllı Ambalaj Nedir? Gıdaların taşınması, depolanması gibi proseslerde karşılaşılabilecek sorunları iyileştirmek ve minimalize etmek amacıyla farklı metotlar geliştirilmiş ve geliştirilmeye devam edilmektedir. Teknolojinin gelişmesi ile beraber, tüketici aldığı ürünün kalitesi, içeriği, taşıma koşulları gibi kriterlerini merak etmektedir. Gelişen teknoloji ile birlikte tüketiciler, tükettikleri ürünleri internet üzerinden rahatlıkla araştırabilmekte ve sorularına cevap bulabilmektedirler. Gelişen teknoloji, beraberinde...

Daha fazla görüntüle
11 Eyl
Gıda katkı maddeleri
Bir Soru İşareti: Gıda Katkı Maddeleri

Bir Soru İşareti: Gıda Katkı Maddeleri Gıda katkı maddesi dendiğinde zararlı, tehlikeli, sağlığı bozan şeklindeki algılara toplumda sıkça rastlanılmaktadır. Fakat gıda katkı maddelerinin kullanım amaçlarına, hangi kurum ve kuruluşlarca değerlendirmelerden geçtiklerine ve ne ölçüde kullanıldıklarına dair bilgi ölçütü sınırlı kalmaktadır. Gıda katkı maddelerinin sık sık vücuda alınmasının sağlığı olumsuz etkilediğine dair tıbbi bulguların varlığı söz...

Daha fazla görüntüle
10 Eyl
aflatoksin
Görünmez Zehir; Aflatoksin!

GÖRÜNMEZ ZEHİR; AFLATOKSİN! Pandemiyle birlikte gıda güvenliği konusunun ne kadar önemli olduğu bir kez daha anlamış olduk. Gıda güvenliği konusunu yakından ilgilendiren AFLATOKSİNLER, Aspergillus Flavus küfünün üretmiş olduğu bir mikotoksindir. Yani tam anlamıyla bir ZEHİRDİR. Aflatoksinler en toksik mikotoksinlerdendir. Aflatoksinler, çoğu zaman göz ile tespit edemeyeceğimiz kadar gizlidirler. Görüntüsü çok iyi olan bir gıdada bile...

Daha fazla görüntüle
10 Eyl
Tahin - Tahin Üretimi Nedir ?
Tarihin En Eski Tohumlarından Susamın Hediyesi:Tahin

Tarihin En Eski Tohumlarından Susamın Hediyesi:Tahin Dünyada gıda tüketiminin hızla artmasına rağmen tüketilen besinlerin kıymeti fark edilmiyor. Gelişen endüstri sayesinde çeşit çeşit gıdaya hızla ulaşabiliyor olsak da asırlardır var olan, sofralardan eksilmeyen ve her gün bir şekilde buluştuğumuz gıdaların değerli içeriklerini incelemek, aslında bir nevi teşekkür etmek demek… Tarihin en eski tohumlarından olan, günümüze kadar...

Daha fazla görüntüle
09 Eyl
Ekran Resmi 2021-09-07 11.19.44
Fermente Gıda Ürünü: Yoğurt

Fermente Gıda Ürünü: Yoğurt Günlük hayatta tükettiğimiz besinlerin birçoğu fermente gıdalardan oluşur. Fermente gıdalar, içerdikleri fermantasyon başlatıcı mikroorganizmalar nedeniyle hem karakteristik tat ve aromaya hem de uzun raf ömrüne sahiptirler. Fermente gıda ürünleri arasında, tüketiciler tarafından sıkça tercih edilen gruplardan biri de süt ürünleridir. Peynir, tereyağı ve yoğurt en bilinenlerindendir. Süt ürünleri içerisinde önemli bir...

Daha fazla görüntüle