Yayınlayan: Melek Keloğlu
Kategori: Blog Yazıları

Yumurtanın Kimliği

Her gün bir yumurta yer misiniz? Peki yumurtaları nasıl muhafaza ediyorsunuz? Market raflarındaki yumurtaların üzerinde birtakım rakamlar bulunur, bu rakamlar neyi ifade eder biliyor musunuz? Gelin hep birlikte derine inelim.

Yumurta günlük hayatta ulaşabileceğimiz en kolay protein kaynağıdır. Sabah kahvaltısında haşlanmış yumurtayla güne başlayan bir birey 13 gram protein almaktadır. Genel olarak taze kabuklu bir yumurtanın iç kısmı steril kabul edilir. Fakat kabuk yüzeyinde bulunan ve biz tüketicilerin göremeyeceği mikroorganizmalar kabuk yüzeyindeki gözeneklerden girerek yumurta içerisinde uygun koşullarda gelişerek yumurtanın bozulmasına sebep olabilirler. Bu bozulmaya gram pozitif bakteriler nadiren sebep olurlar. Çünkü; gram pozitif bakteriler, yumurtanın gözenek yapısından geçişinden sonra yumurtanın beyazındaki lizozim enzimi sayesinde inhibe olurken, gram negatif bakteriler uygun koşullarda gelişerek yumurtanın bozulmasına sebep olmaktadır. Bu bakterilerin gelişmesini engellemek için, tavuk yumurtladıktan sonra yumurtaları serin ve rutubetsiz ortamda sıcaklık değişimlerinden koruyarak depolamalıyız.

Yumurtadaki gözenek yapısından dolayı; yumurtaları asla yıkayıp depolamamalıyız, yumurtalar bir soğuk bir sıcak ortamda bulunmamalıdır yani soğuk zinciri kırmamalıyız. Yumurtaları buzdolabımızda muhafaza edeceksek buzdolabının kapağında bulunan yumurtalık kısımlarına dizmemeliyiz çünkü; buzdolabı kapağı sürekli açılıp kapanmasından dolayı yumurtanın depolanması için uygun bir yer değildir.

Marketten aldığınız bir yumurtanın üzerine baktığınızda bir kod görürsünüz işte bu kod ile yumurta hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Eğer yumurtanızın üzerinde 3,2,1 veya 0 gibi kod görüyorsanız tavuğun hangi koşularda yumurtladığını ve nasıl beslendiğini öğrenebilirsiniz.

  • Eğer yumurtanın üzerinde 3(üç) yazıyorsa; kafeste büyüyen tavuğun yumurtası olduğunu gösterir. Tavuk kafesten dışarı çıkmamıştır.
  • Eğer yumurtanın üzerinde 2(iki) yazıyorsa; kümes içinde dolaşan tavuğun yumurtasıdır. Bu numaralandırma için herhangi bir hormon ve yem kısıtlaması yoktur.
  • Eğer yumurtanın üzerinde 1(bir) yazıyorsa; serbest gezen tavuk yumurtasıdır. Tavuğun rahatça gezebileceği bir alan mevcuttur. Bu numaralandırma içinde herhangi bir hormon ve yem kısıtlaması yoktur.
  • Bizim için en değerli olan yumurta kodunu sona sakladım. Eğer yumurtanın üzerinde 0(sıfır) yazıyorsa; organik bir şekilde üretildiğini ifade eder. Tavuğun beslenmesinde kullanılan yem organiktir. Hiçbir hormon kullanılmamıştır. Böyle yumurta bulabildiyseniz mutlaka almalısınız.

Yapılan bilimsel çalışmalara göre; doğal ortamda beslenme imkanı olan tavukların yumurtalarının besleyici içeriği, kafes sisteminde üretilen yumurtalara kıyasla daha üstün olduğu belirlenmiş. Doğal ortamda beslenen ve özgürce gezebilen tavukların yumurtaları daha yüksek düzeyde Omega-3, A ve E vitamini içermektedir.

Yazımı İngilteredeki yumurtayla ilgili bir sloganla bitirmek istiyorum. ‘An egg a day to keeps the doctor away’ yani; ‘doktoru uzak tutmak için bir yumurta’.

Nöronlarına sağlık. Hoşça kal…

İlginizi Çekebilir: Gıda Endüstrisinde Alerjen Kontrolü ve Yönetimi

Yazar: Melek Keloğlu

Bir cevap yazın