Gıda Mühendisleri Derneği > Yazılar > Blog Yazıları > Adı Bizden Kökeni Uzak Diyarlardan: Trabzon Hurması
Yayınlayan: Pınar Şahan Çebi
Kategori: Blog Yazıları

Adı Bizden Kökeni Uzak Diyarlardan: Trabzon Hurması

Adını sıklıkla duymamıza rağmen pek tüketilmeyen ve değeri bilinmeyen Trabzon hurması çok miktarda mineral ve vitamin içeren lezzetli bir meyvedir. İçerdiği fenolik bileşikler ve askorbik asit ile güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Japon hurması, cennet hurması, amme gibi birçok adı varsa da Trabzon hurmasının latince adı diospyros kaki dir.

Yüksek miktarda askorbik asit ve fenolik bileşikler içermesi, meyveye güçlü bir antioksidan özellik kazandırmaktadır. Trabzon hurmasının kendine has kekremsi tadının sebebi ise içerdiği fenolik bileşiklerdir. Bununla birlikte lutein, likopen, kripto ve zea-ksantin, beta-karoten ( turuncu rengini veren) ve A vitamini gibi vücut direcini ve bağışıklılığını artıran bütün vitaminlere sahiptir. Ayrıca 100 g trabzon hurmasında 3,6 g lif ihtiva eder. Anavatanı Çin ve Japonya‘dır. Ülkemizde ise Karadeniz bölgesi, Hatay ve Adana yöresinde yetişmektedir. Rengi kırmızımsı turuncu renkte olup bir domates büyüklüne sahiptir. Oldukça değerli bileşenler, vitamin ve mineraller içermesine rağmen tüketimi düşük seviyelerdedir.

Beslenme uzmanları cennet hurmasının kalp hastalıkları, kanser gibi ciddi hastalıklar üzerinde olumlu özellikleri olduğunu savunmaktadır. Bununla birlikte gündemimizde yer alan Kovid-19 hastalığıyla ilgili olarak yapılan açıklamalarda cennet hurmasının içeriğinde bulunan tanen maddesinin iyileşme sürecine yardımcı olduğu Japon bilim insanları tarafından açıklanmıştır.

 Trabzon hurmasının faydaları:

  • Trabzon hurması antioksidan içeriği ile öne çıkmaktadır. Likopen, lutein, zea ve kripto-ksantin, beta-karoten ve A vitamini içinde bolca ihtiva eder. Bu nedenle trabzon hurması kanserle mücadelede çok büyük yardımcıdır.
  • Antioksidan bakımından oldukça zengin olmasından dolayı bağışıklık sisteminin güçlenmesinde en büyük yardımcıdır. Kanser gibi çok ciddi ve ağır hastalıklarla ilgili yapılan araştırmalarda içerdiği antioksidan değerleri ve kalitesi nedeniyle oldukça faydalı olduğu görülmüştür.
  • Zengin betakaroten içeriği sayesinde göz sağlığının korunmasında önemli bir yardımcıdır .
  • İçerdiğinde bulunan kriptoksin maddesi yorgunluk, stres, depresyon gibi psikolojik durumlarla da oldukça güçlü şekilde savaşır.
  • Yüksek lif içermesi nedeniyle bağırsak sistemini düzenleyerek kabızlığın engellenmesinde oldukça etkili olmaktadır.
  • Ayrıca saç bakımı için faydalı olması ve yaşlılık karşıtı olmasından dolayı oldukça faydalı bulunmuştur.
  • Mide duvarının dayanıklılığını artırması nedeniyle mide rahatsızlıklarına karşı savaşır.
  • İştah açıcı özelliğinden dolayı zayıflık, halsizlik ve kansızlık gibi olumsuzluklara karşı da oldukça etkilidir.

Kış aylarında kolaylıkla bulunabilen lezzetli ve sağlıklı Trabzon hurmasına hak ettiği kıymet verilmeli, günlük beslenme listelerine eklenmelidir.

İlginizi Çekebilir: Tüketimi Lezzetli, Hazırlaması Riskli: Kanatlı Etleri

KAYNAKLAR
Özcan M. 2005. Trabzon Hurması Yetiştiriciliği. Hasad Yayıncılık Yayınları, 80s.

Onur S. 1990. Trabzonhurması. Derim, 7: 4-47.

Tuzcu Ö, Yıldırım B. 2000. Trabzonhurması (Diospyros kaki L) ve Yetiştiriciliği. TÜBİTAK TARP Yayınları, Adana. 24s

Trabzon Hurmasının Faydaları. Rafinera, https://www.rafinera.com/blog/diyetisyen-kosesi/trabzon-hurmasinin-faydalari

Yazar: Pınar Şahan Çebi
Ondokuzmayıs üniversitesi mühendislik fakültesi gıda mühendisliği bölümünden mezun oldum. Sizinle güncel gıda analizlerini paylaşacağım. Umarım faydalı olur.

Bir cevap yazın

3 yorum