Adını sıklıkla duymamıza rağmen pek tüketilmeyen ve değeri bilinmeyen Trabzon hurması çok miktarda mineral ve vitamin içeren lezzetli bir meyvedir. İçerdiği fenolik bileşikler ve askorbik asit ile güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Japon hurması, cennet hurması, amme gibi birçok adı varsa da Trabzon hurmasının latince adı diospyros kaki dir.
Yüksek miktarda askorbik asit ve fenolik bileşikler içermesi, meyveye güçlü bir antioksidan özellik kazandırmaktadır. Trabzon hurmasının kendine has kekremsi tadının sebebi ise içerdiği fenolik bileşiklerdir. Bununla birlikte lutein, likopen, kripto ve zea-ksantin, beta-karoten ( turuncu rengini veren) ve A vitamini gibi vücut direcini ve bağışıklılığını artıran bütün vitaminlere sahiptir. Ayrıca 100 g trabzon hurmasında 3,6 g lif ihtiva eder. Anavatanı Çin ve Japonya‘dır. Ülkemizde ise Karadeniz bölgesi, Hatay ve Adana yöresinde yetişmektedir. Rengi kırmızımsı turuncu renkte olup bir domates büyüklüne sahiptir. Oldukça değerli bileşenler, vitamin ve mineraller içermesine rağmen tüketimi düşük seviyelerdedir.
Beslenme uzmanları cennet hurmasının kalp hastalıkları, kanser gibi ciddi hastalıklar üzerinde olumlu özellikleri olduğunu savunmaktadır. Bununla birlikte gündemimizde yer alan Kovid-19 hastalığıyla ilgili olarak yapılan açıklamalarda cennet hurmasının içeriğinde bulunan tanen maddesinin iyileşme sürecine yardımcı olduğu Japon bilim insanları tarafından açıklanmıştır.
Kış aylarında kolaylıkla bulunabilen lezzetli ve sağlıklı Trabzon hurmasına hak ettiği kıymet verilmeli, günlük beslenme listelerine eklenmelidir.
İlginizi Çekebilir: Tüketimi Lezzetli, Hazırlaması Riskli: Kanatlı Etleri
KAYNAKLAR
Özcan M. 2005. Trabzon Hurması Yetiştiriciliği. Hasad Yayıncılık Yayınları, 80s.
Onur S. 1990. Trabzonhurması. Derim, 7: 4-47.
Tuzcu Ö, Yıldırım B. 2000. Trabzonhurması (Diospyros kaki L) ve Yetiştiriciliği. TÜBİTAK TARP Yayınları, Adana. 24s
Trabzon Hurmasının Faydaları. Rafinera, https://www.rafinera.com/blog/diyetisyen-kosesi/trabzon-hurmasinin-faydalari
[…] İlginizi Çekebilir: ADI BİZDEN KÖKENİ UZAK DİYARLARDAN: TRABZON HURMASI […]
[…] kalitesi ve fiyatları farklıdır, gerçek çikolatanın kalitesi lezzeti ve fiyatı her zaman kokolinden daha yüksektir. Çoğu tüketici iki ürün arasındaki farkı bilmediği için, tüketiciler […]
Bilgilendirici içeriğindeki vitaminleri ve vücudumuz için yararlarını öğrenmiş oldum.Teşekkürler