Gıda Mühendisleri Derneği > Yazılar > Basında Biz > Genel Başkan Yardımcımız Dr. Yusuf Esen Tarafından Nar Ekşili Soslara Getirilen Yasakla İlgili Türkiye Gazetesi’ne Yapılan Açıklama
Yayınlayan: admin
Kategori: Basında Biz

Genel Başkan Yardımcımız Dr.Yusuf Esen Tarafından Nar Ekşili Soslara Getirilen Yasakla İlgili Türkiye Gazetesi’ne Yapılan Açıklama

Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliğine göre; nar ekşisine nar, nar suyu ve/veya nar suyu konsantresi ve su dışında başka bir gıda bileşeni eklenemeyecek Nar ekşisi izlenimi veren nar aromalı sos, nar sosu, narlı sos, nar ekşili sos, nar aromalı şurup ve nar ekşili şurup gibi isimlerle nar ekşisi benzeri ürünler yurt içinde piyasaya arz edilemeyecek.

1-Bu kararı nasıl değerlendiriyorsunuz? Faydalı bir karar oldu mu?

Nar Ekşisi izlenimi veren ‘Nar aromalı sos’, ‘nar sosu’, ‘narlı sos’, ‘nar ekşili sos’, ‘nar aromalı şurup’ ve ‘nar ekşili şurup’ gibi ürünler Gıda Mühendisleri’nin in aslında her zaman varlığından rahatsız oldukları ürünlerden bir tanesi olmuştur. Çünkü bu ürünler gerçek saf nar ekşisine, lojistik veya özellikle ekonomik nedenlerle ulaşamayan tüketicilere yönelik üretilmeye başlanan ve aslında nar ekşisinin kullanım amacını kesinlikle hiçbir şekilde karşılamayan ürünlerdir. Hatta, yönetmeliklere uygun olarak üretilen “sahte” ürünler olarak da nitelendirilebilirler. Bu şekilde sınıflandırmamızın nedeni, ürünlerin içerisindeki “nar” oranının genelde %50 nin altında kalması ve geri kalan kısmının kıvam verici, bir çeşit şeker şurubu olan maltoz şurubu, karamelize şeker ve renklendirici gibi katkılardan oluşmasıdır. Bu nedenlerle bu yasaklama kararı geç fakat oldukça faydalı bir karar olmuştur.

2- ‘Nar aromalı sos’, ‘nar sosu’, ‘narlı sos’, ‘nar ekşili sos’, ‘nar aromalı şurup’ ve ‘nar ekşili şurup’ gibi isimlerle nar ekşisi benzeri ürünler, hangi hastalıklara neden olabilirdi? Bu kararın alınma nedeni sizce nedir?

Bu ürünlerin içerisinde genel olarak en çok kullanılan katkı maddesi, maltoz oranı yüksek olan ve şeker tadı çok az olan bir çeşit glikoz şurubudur. Bunun kullanılma nedeni hem ürüne yarı akışkan kıvamı vermek hem de şeker tadının çok olmamasını sağlamaktır. Kullanılan bu glikoz şurubunun oranının da ortalama %30-40 arasında olduğu bilinmektedir. Katkı olarak kullanılan diğer önemli bir risk unsuru ise karamelize şekerdir. Buradaki sorun karamelize şeker tüketimi ile vücuda alınan HMF (Hidroksimetil Furfural) maddesidir. Bu maddenin devamlı olarak tüketimi, vücutta kanserojen etki yapmaktadır.

Glikoz şurubu oranı bu kadar yüksek olan bir ürünün sık tüketilmesi, vücutta şeker dengesini alt üst ettiği için hormon dengesinin bozulmasına ve kara ciğerin gereğinden fazla yorulmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle öncelikle nar ekşili sos olarak satılan ürünlerin, diyabet hastaları için ölümcül risk taşıdığını belirtmekte fayda vardır. Ayrıca glikoz şurubu vücut direncini zayıflattığından, sık tüketen kişilerde kanser hücresi oluşumunun daha kolay olduğu da bilinmektedir. Bunların yanı sıra, glikoz şurubu tüketimi, böbrek fonksiyonlarında da kısmi bozulmalara yol açmasından dolayı boşaltım sistemi problemlerini tetikleyebilmektedir. Bu soslara benzer birçok ürün sebebiyle, glikoz şurubu tüketiminin artmasının en vahim ve yaygın sonuçlarını ise insanlar arasında obezite oranının artmasında görmekteyiz. Çünkü glikoz şuruplu ürünlerin tüketimi, kan şekerinin çok hızlı bir şekilde yükselerek aynı şekilde çok hızlı düşmesine ve böylece tüketen kişinin sık sık açlık hissetmesine neden olmaktadır.

3- Vatandaş, bu tarz ürünleri alırken nelere dikkat etmeli? Önerileriniz neler?

Öncelikle gıda ve beslenme okuryazarlığı konusunda vatandaşlarımızın bilinçlenmesi gerekmektedir. Böylece etiketlerde çok küçük harflerle yazılan içerik ve ürün bilgilerinin okunarak alışveriş yapılması sağlanmış olacaktır. Nar ekşili soslara benzer aldatıcı ürünler son zamanlarda yönetmelikler vasıtasıyla kısmen yasaklanmaya başlamış olsa da hala maalesef piyasada bulunan aldatıcı ürünler üretimlerine devam edebilmektedir. Bu nedenle etiketleri dikkatli okuyarak alışveriş yapmak büyük önem arz etmektedir.

Gerçek nar ekşisinin enfeksiyonlarda iyileşmeye yardımcı, toksin atıcı, idrar sökücü, kronik yorgunluğa iyi gelen, bağışıklık sistemini güçlendirici, bağırsak parazitlerini uzaklaştırmaya yardımcı, ishali kesici ve ses kısıklığına iyi gelen etkilerinin olduğu bilinmektedir. Nar ekşisi, elde edilen nar suyunun belli şartlarda kaynatılmasıyla elde edilmektedir. Ancak çok uzun süreler kaynatılan nar ekşisinde de HMF oluşum riski başlayacağından, kaynatma sürelerinin kısa tutulduğu veya vakum altında kaynatılan ürünleri tercih etmek daha doğru olacaktır. Bunun yanı sıra plastik şişelerde satışa sunulan gerçek nar ekşileri yerine cam ambalajların tercih edilmesi gerekmektedir. Vatandaşlarımız, ancak bu şekilde doğal nar ekşisinin sayısız faydalarını görme ihtimallerini artırmış olurlar.

Haber Linki: https://www.turkiyegazetesi.com.tr/ekonomi/nar-eksili-zehre-yasak-955829

Yazar: admin

Bir cevap yazın