Gıda Mühendisleri Derneği > Yazılar > Blog Yazıları > Sadece Bir Ay Değil Her Ay Hurma!
Yayınlayan: Hasan Kunur
Kategori: Blog Yazıları

Sadece Bir Ay Değil Her Ay Hurma!

Başlıkta da vurgulandığı gibi sadece Ramazan aylarında tükettiğimiz hurmaya aslında ne kadar az değer verdiğimizi bu yazıdan sonra daha iyi anlayacaksınız. Hurma, değeri tam olarak bilinmeyen mucizevi bir meyvedir. Faydaları saymakla bitmeyen hurmayı ülkemizde çoğunlukla ramazan aylarında sofralarımızda görüyoruz. Sadece Ramazan aylarında değil her zaman tüketilmesi gereken bu muhteşem meyvenin kendisini ve faydalarını inceleyelim.

Hurma Nedir?

Hurma, besin içeriği çok zengin bir meyvedir. Hurma hem yaş hem de kuru halde tüketilebilir. İnsanlık için bir meyveden çok dini bir motif, ilaç, besin kaynağı ve inşaat malzemesidir. Evet, bir meyve diyerek geçtiğimiz hurma aslında sadece bir meyve değildir. Özellikle ülkemiz gibi çoğunluğu Müslüman toplulukların oluşturduğu ülkelerde dini bir motiftir. Ülkemizde Ramazan aylarında oldukça sık tüketmemizin en büyük sebebi dini inançlarımızın gereğidir.

Hurma Nerelerde Yetişir?

Hurma, genellikle sıcak iklimlerde yetişen bir tür palmiye ağacı meyvesidir. Botanikte Arecaceae familyasından bir bitki olarak bilinir. Latince adı Phoenix dactylifera’dır. Meyve veren P. atlantica ve P. sylvestris gibi türleri olmakla birlikte ticari değeri olan hurma bitkisi Phoenix dactylifera’dır. Hurma bitkisinin esas kökeninin Kuzey Afrika veya Orta Doğu olduğu kabul edilir. Hurmanın 15–30 metre boyunda olabilen tek bir gövdesi vardır. 4 metreye kadar uzun olabilen yaprakları yaklaşık 7 yıl canlı kalır.

Hurmanın En Önemli 6 Faydası

  1. Yüksek oranda lif içerir. Bu sayede zayıflamak için uygulanan diyet programlarının vazgeçilmezi haline gelmiştir. Yüksek lif içeriği tokluk hissini güçlendirdiği için hurma diyetleri sıklıkla günümüzde uygulanmaktadır.
  2. Düşük glisemik indeksli gıda grubunda yer alması hurmayı önemli yapan başka bir maddedir. Şeker hastalarının etkilenmeden tüketebileceği tatlılık oranı yüksek bir meyvedir.
  3. Hurma protein bakımından oldukça zengindir. 23 çeşit aminoasit içerir. Bunlardan bazıları portakal, muz ve elma gibi meşhur meyvelerde bile bulunmaz.
  4. Antioksidan özelliğe sahiptir. Vücudumuzda hücrelerimizi sürekli yıpratan oksidasyon olayını engellediği için mucizevi bir özelliğe sahiptir.
  5. Antioksidan özelliğe sahip olmasından dolayı kanseri önleyici özellik göstermektedir.
  6. Gebelikte süt artırıcı özelliği birçok çalışmayla kanıtlanan hurma, aynı zamanda yüksek demir ve mineral içeriği sayesinde gebelik sonrasında da tüketilmesi gereken bir besin kaynağıdır. Aynı zamanda doğum öncesi ve doğum sonrası etkileri tıp dünyasının ilgisini çekecek kadar önemli çalışmalar yapılmaktadır.

Hurmanın çekirdeği de oldukça kıymetlidir. Çekirdeğinde 14 çeşit yağ asidi bulunur. Bunlardan 8’i düşük miktarlarda etli kısımda da bulunur. Doymamış yağ asitleri arasında palmitoleic, oleic, linoleic ve linolenic asitler vardır. Hurmada en az 15 çeşit mineral bulunur. Potasyum, bor, kalsiyum, kobalt, bakır, flor, demir, magnezyum, manganez, fosfor, sodyum, selenyum ve çinko bunlardan bazılarıdır.

Sonuç olarak hurmaya mucizevi meyve desek yeridir. Besin değeri çok yüksek olan bu meyvenin faydaları saymakla bitmiyor. Bizlerin tavsiyesi sadece Ramazan aylarında değil her ay düzenli olarak tüketilmesidir. Ancak bilinçsiz ve günlük almamız gereken kalori miktarının üzerinde alındığı zaman olumsuz etkilerini gösterebilir. Bu yüzden diyetinizde hurmaya yer verecekseniz bilinçli tüketmek en önemli bir noktadır.

Bir Önceki Yazım İlginizi Çekebilir: GÖRÜNMEZ ZEHİR; AFLATOKSİN!

KAYNAKÇA

  1. The 4th Symposium on Date Palm in Saudi Arabia (Challenges of Processing, Marketing, and Pests Control).
    King Faisal University-Hofuf 2008 October 10; Available at: URL:
    http://www.kfu.edu.sa/services/palm/english/
  2. PubMed. U S National Library of Medicine 2008 October 10; Available at: URL:
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/.
  3. Gilman EF, atson DG. Phoenix roebelenii: Pygmy Date Palm. University of Florida, Institute of Food and
    Agricultural Sciences 2008 October 10; Available at: URL: http://edis.ifas.ufl.edu.
  4. Naturland e.V. Organic Farming in the Tropics and Subtropics: Date Palm. 2002.
  5. Altan M. Çölden Gelen Şifa Hurma. İstanbul: Altın Burç Yayınları, 2009.
  6. Subhaktha PK, Narayana A, Sharma BK, Rao MM. Diet, dietetics and flora of the Holy Bible. Bull Indian
    Inst Hist Med Hyderabad 2006;36(1):21-42.
  7. Kuran-ı Kerim. Şuara 26:148. 2008.
  8. Al-Abdulhadi I, Ali-Dinar H, Ebert G. Date Palm (Phoenix Dactylifera L.) — A Potential Food Security in
    the Kingdom of Saudi Arabia — Research and Development. 2004.
  9. Al-Shahib W, Marshall RJ. The fruit of the date palm: its possible use as the best food for the future? Int J
    Food Sci Nutr 2003;54(4):247-59.
  10. Vinson JA, Zubik L, Bose P, Samman N, Proch J. Dried fruits: excellent in vitro and in vivo antioxidants. J
    Am Coll Nutr 2005;24(1):44-50.
  11. Miller CJ, Dunn EV, Hashim IB. The glycaemic index of dates and date/yoghurt mixed meals. Are dates ‘the
    candy that grows on trees’? Eur J Clin Nutr 2003;57(3):427-30.
  12. Said SA, Khan SA, Mohajir MS. A study of the digestive effect of dates on sucrose and starch. Pak J Pharm
    Sci 2007;20(2):112-4.
  13. Al-Qarawi AA, Ali BH, Al-Mougy SA, Mousa HM. Gastrointestinal transit in mice treated with various
    extracts of date (Phoenix dactylifera L.). Food Chem Toxicol 2003;41(1):37-9.
  14. Salganik RI. The benefits and hazards of antioxidants: controlling apoptosis and other protective mechanisms
    in cancer patients and the human population. J Am Coll Nutr 2001;20(5 Suppl):464S-72S.
Yazar: Hasan Kunur

Bir cevap yazın