Gıda Mühendisleri Derneği > Yazılar > Basında Biz > 16 EKİM DÜNYA GIDA GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI
Yayınlayan: admin
Kategori: Basında Biz

16 EKİM DÜNYA GIDA GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI

“SU GIDADIR, SU HAYATTIR” GELECEĞİN GIDA SİSTEMLERİ VE “ADİL” SU KULLANIMI

Dünya, Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından her yıl 16 Ekim’de kutlanan Dünya Gıda Günü, gıda güvenliği ve sürdürülebilir tarımın önemine dikkat çekmek amacıyla dünya genelinde her sene çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Bu yıl, Dünya Gıda Günü teması FAO tarafından “Su Gıdadır, Su Hayattır” olarak belirlendi.

Gıda, insanlık için temel bir ihtiyaçtır. Ancak, dünya nüfusu hızla artarken, gıda üretimi, dağıtımı ve erişilebilirliği, artan talebi karşılamak için yeni çözümler gerektirmektedir. Bunu yanı sıra dünyanın bir bölümü suya erişim konusunda hiçbir sorun yaşamazken bir bölümü ise büyük su kıtlığı çekmektedir. Bu noktada, FAO’nun bu yılki “Su Gıdadır, Su Hayattır” sloganıyla önemli bir vurgu yapmaktadır. Su, yaşam için olmazsa olmaz bir ihtiyaç olmasının yanı sıra gıdanın üretiminden tüketimine kadar her aşamasında vazgeçilmez bir role sahiptir. Tarım, suyun en çok tüketildiği sektördür ve bitkilerin büyümesi, ürünlerin yetiştirilmesi ve hayvanların ve dolayısıyla insanlığın da yaşamına devam edebilmesi için su gerekmektedir.

Ancak, su kaynakları sınırlıdır ve dünya genelinde birçok bölgede su kıtlığı sorunuyla karşı karşıyayız. Sürdürülebilir bir gıda sistemini oluştururken suyun etkili bir şekilde yönetilmesi ve korunması büyük bir önem taşır. FAO, bu noktada suyun sürdürülebilir yönetimi için çabalarını sürdürmektedir. “Su Gıdadır, Su Hayattır” sloganı, suyun hem insan yaşamı hem de gıda üretimi için vazgeçilmez olduğu gerçeğini yüzümüze vurmaktadır.

Gıda sistemlerimizi dönüştürmek ve sürdürülebilir hale getirmek için su kullanımının etkili bir şekilde yapılması gerekmektedir. Bu amaçla geliştirilen sürdürülebilir tarım uygulamaları, suyun verimli bir şekilde kullanılmasına katkı sağlar. Daha iyi damlama sulama sistemleri, suyun israfını azaltır ve aynı zamanda daha fazla ürün elde edilmesini sağlar.

Su israfı da hayati bir sorundur. Her yıl, tonlarca suyun israfı dolaylı olarak gıda israfına da yol açar. İnsanlar tarafından tüketilemeyecek kadar hasar görmüş veya bozulmuş gıda ürünleri, suyun yanı sıra emek ve kaynaklar açısından da büyük bir israfı temsil eder. Gıda israfının azaltılması, suyun daha sürdürülebilir bir şekilde kullanılmasına katkı sağlar.

Dünya Gıda Günü, bu zorlukları ele almak ve daha sürdürülebilir, ADİL ve sağlıklı gıda sistemleri inşa etmek için uluslararası iş birliği ve yenilikçi yaklaşımlara dikkat çekmeyi amaçlamaktadır.

Dünya Gıda Günü, sadece gıda profesyonellerinin değil bireylerin de katkıda bulunabileceği bir gündür. Daha sürdürülebilir gıda alışkanlıkları benimsemek, gıda israfını azaltmak ve bilinçli bir tüketici olmak, gıda sistemlerine destek sağlayabilir. Aynı zamanda, suyun önemini anlamak ve su kaynaklarını korumak da hayati bir rol oynar. Su, gıda güvenliği ve sürdürülebilirlik için temel bir taşıyıcıdır ve gelecek nesiller için su kaynaklarını koruma sorumluluğunu hep birlikte taşımaktayız. “Su Gıdadır, Su Hayattır” sloganı, bu sorumluluğu hatırlatır ve suyun gıda ve yaşam için ne kadar kritik olduğunu vurgulamaktadır. Su ile ilgili bilinçlenmek ve etkili su yönetimi, geleceğin gıda sistemlerini daha sürdürülebilir ve sağlıklı hale getirme yolunda atılacak önemli adımlardan biridir. Su hem vazgeçilmezimiz hem de hayatın ta kendisidir.

Maalesef günümüzde doğal sebeplerle su kıtlığı çeken birçok Afrika ülkesiyle birlikte Arap yarım adasının da önümüzdeki yıllarda su kıtlığı çekmeye başlayacağına dair raporlar yayınlanmıştır. Fakat bu olumsuz durumların yanı sıra insanların yine insan eliyle su ve gıda kıtlığına mahkûm edildiklerine de şahit olmaktayız. Hem insanlık dışı hem de uluslararası hukuka aykırı bir şekilde, İsrail’in Gazze’yi, yani koca bir şehri su kesintileriyle ve gıda tedariğini engellemeyle karşı karşıya bıraktığını görmekteyiz. Oradaki tüm sivil halka yönelik yapılan bu akıl almaz ve zalim uygulama, dünya tarihinde hiçbir savaşta görülmemiştir. Özellikle sloganı “Su gıdadır, Su hayattır” olan 2023 Dünya Gıda Günü’nde bu uygulamalardan ivedilikle vazgeçilmesi, insanların suya ve gıdaya ulaşımına izin verilmesi tek temennimizdir.

            Bu duygularla öncelikle güzel ülkemizin ve tüm dünyanın 16 Ekim Dünya Gıda Günü’nü kutluyor, ülke, bölge farkı gözetilmeden tüm insanların “ADİL” bir şekilde suya ve gıdaya ulaşabildiği savaşsız bir dünya diliyoruz.

su
Yazar: admin

Bir cevap yazın