Gıda Mühendisleri Derneği > Yazılar > Basında Biz > Gıda Terörü Nasıl Biter?
Yayınlayan: admin
Kategori: Basında Biz
Gıda Terörü

GIDA TERÖRÜ NASIL BİTER?

Basın Açıklaması:2016/2

Konu: Taklit ve tağşişe başvuran firmaların açıklanması hk.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı gıdalarda taklit ve tağşiş yapan 229 firmayı açıkladı. Açıklanan listede,  peynirde nişasta, sucukta tek tırnaklı eti, lahmacunda at eti, yoğurtta jelatin, tereyağında bitkisel yağ, zeytinyağında pirina yağı, balda şeker ve glukoz şurubu, çikolatada, kahvede ve aromalı içeceklerde sildenafil katılması gibi tanıdık tağşiş yöntemlerini görüyoruz.

Bakanlık tarafından atılan olumlu adımlara, yeni yasal düzenlemelere, artırılan cezalara rağmen, gıda teröristlerinin taklit ve tağşişe başvurmaktan vazgeçmedikleri ortada! Hileye başvuran firmalar, daha fazla kazanç sağlamak adına tüketiciyi kandırmaktan, halkın sağlığı ile oynamaktan, gelecek nesillerimizi tehlikeye atmaktan çekinmemektedirler. Yaşanan bu sıkıntıların önüne geçmek elbette kolay bir süreç değildir, sektörün birer parçası olan bizler, sektör içersindeki sıkıntıları bizatihi yaşamaktayız ve bu tecrübelerimizden yola çıkak belirlediğimiz çözüm önerilerimizi sunduk ve sunmaya devam edeceğiz. Bu vesileyle ile çözüm önerilerimizi tekrar dile getirme ihtiyacı ortaya çıkmıştır.Bu Önerilerimizi şu şekilde sıralayabiliriz;

– Cezalar ne kadar artırılsa da caydırıcı olmayabiliyor, çünkü işletme yaptığı hile ile yediği cezadan çok fazlasında kar elde edebiliyor bu nedenle taklit ve tağşişe ısrarla başvuran işletmelere faaliyetlerini durdurma gibi cezalar verilmelidir.

-Bakanlık tarafından yapılan resmi denetimlerin artırılması ve denetimlerin daha etkin hale getirilmesi gerekmektedir.

– Gıda işletmelerinde iç denetim görevini yerine getiren mühendisler, uygulamadaki eksiklikler nedeniyle bağımsız ve etkin bir denetim mekanizması kuramamaktadır, Çözüm olarak mühendislerin yetkileri artırılmalı ve maddi açıdan işverenden bağımsız bir yapıya kavuşturulmalı ve bu şekilde daha bağımsız ve daha etkin bir çalışma alanı sağlanmalıdır.

– Gıda sektörünün büyük çoğunluğunu oluşturan küçük işletmeler iç denetimi sağlayacak olan  mühendis bulundurma zorunluluğundan muaf durumdalar, bu durum gıda terörüne zemin hazırlamaktadır, küçük işletmeler uygulanan resmi denetimlerin yanında iç denetim mekanizmasına dahil edilmeli, kapasitesine göre bir ya da birkaç işletmenin bir  mühendis kontrolünde olacağı bir sistem kurulmalıdır.

– Sektörde bunca sıkıntı yaşanırken, gıda alanında 4 yıllık uzmanlık eğitimi alan gıda mühendisleri ciddi anlamda işsizlik problemi yaşamaktadırlar, gıda mühendisleri sürece daha fazla dahil edilerek kamuda daha fazla görevlendirilmesi, resmi denetimlerin gıda mühendisleri eliyle gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Burada dikkat çekmek istediğimiz başka bir husus ise, yaşanan bu taklit ve tağşiş hadiselerinin temelinde üreticilerin gıda güvenliği bilincine sahip olmayışı. Gıda; üretiminden tüketimine her aşaması hassasiyet gerektiren, her aşamasında kontrol altında olması gereken, belli bir bilinçle hareket edilmesi gereken bir konu. Dolayısıyla gıda güvenliğinin ne olduğunu bilmeyen, gıda güvenliği bilincine sahip olmayan bir üreticinin daha fazla kazanç sağlamak maksadıyla türlü yöntemlere başvurması, bilinçsiz üretici için gayet normal bir durum. Gıda Mühendisleri Derneği olarak gündeme getirdiğimiz okullarda gıda güvenliği dersi okutulmasına yönelik projenin hayata geçirilmesi ile toplumun tüm katmanında gıda güvenliği bilincinin oluşmasının sağlaması, yaşanan bu sorunların minimize olması adına önemli bir adım olacaktır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Abdussamed BOYU

Yönetim Kurulu Başkanı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın açıkladığı firmalar için TIKLAYINIZ

Yazar: admin

Bir cevap yazın