Gıda Mühendisleri Derneği > Yazılar > Basında Biz > Genel Başkanımız Abdussamed Boyu, Bayram Şekeri ve Çikolatası Alışverişiyle İlgili Önemli Açıklamalarda Bulundu
Yayınlayan: admin
Kategori: Basında Biz

Genel Başkanımız Abdussamed Boyu, Bayram Şekeri ve Çikolatası Alışverişiyle İlgili Önemli Açıklamalarda Bulundu

İşlenmiş gıda ürünleri arasında şekerleme ve çikolatalı ürünler önemli bir yere sahiptir. Ramazan Bayramı’yla birlikte çeşit çeşit çikolata lokum ve şekerler alınmaya başlandı. Ancak hemen hemen her yerde satılmaya başlanan bayram şekeri ve çikolatası alırken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır.

Çikolata:

Bayramların vazgeçilmezi çikolata alırken kaliteli çikolataları tercih etmeniz sağlığınız için iyi bir tercih olacaktır. Peki bir çikolatanın kaliteli olduğunu nasıl anlayacağız? İşte Bayram çikolatası alırken dikkat etmeniz gereken noktalar;

Bayramlarda en çok tüketilen ürünlerden olan çikolatada dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri çikolata-kokolin ayrımıdır

Bu ürünü alırken çikolata ve kokolin ayrımına dikkat edilmesi gerekiyor. Çikolata gerçek çikolata yağından kakaoyla birlikte üretilen sağlıklı ve lezzetli bir üründür ancak kokolin üretiminde gerçek çikolata yerine farklı bitkisel yağlar kullanılarak kakaoyla birlikte üretilen çikolata benzeri bir ürün olup, kalitesi ve fiyatları farklıdır, gerçek çikolatanın kalitesi lezzeti ve fiyatı her zaman kokolinden daha yüksektir.  Çoğu tüketici iki ürün arasındaki farkı bilmediği için, tüketiciler fırsatçılar tarafından kandırılmaktadır. Fiyatına bakarak aldanmayın aslında  gerçek çikolata diye satılan ürünlerin kokolin olma ihtimali yüksek. Çikolata ayrı bir üründür, kokolin ayrı bir üründür, ikisi de uygun koşullarda üretildiğinde tüketilmesinde sakınca olmayan ürünlerdir yalnız tüketici satın alacağı ürünün ne olduğunu bilerek etiket bilgilerini kontrol ederek bilinçli bir tercih yapabilmelidir.
Yoğun tüketim olduğu için sadece bayram dönemlerinde uygunsuz şartlarda üretim yapan bir çok merdiven altı firma, kokolin üretiminde, yüksek erime noktasına sahip, trans yağ içeriği yüksek olan fazla tüketildiğinde kalp ve damar hastalıklarına neden olan kalitesiz yağlar kullanmakta ve halkın sağlığını riske atmaktadır. Bu tür yağların kullanıldığı ürünler yendiğinde ağızda mumsu bir tat bırakmaktadır.  Gerçek çikolata oda sıcaklığında bile yumuşar, elde tutulduğunda kendiliğinden kısa sürede erir.

Bu açıdan çikolata alırken öncelikle etiketinin iyi incelenmesi, etiket bilgilerinden emin olunduktan sonra tercihin yapılması gerekiyor.

Çikolataların depolama sırasındaki sıcaklığı değişirse çikolatanın içerisindeki parlak görüntüyü veren yağların erimesini sağlıyor. Bu durumda yüzeye çıkan yağların katı hale gelip beyaz bir görüntü oluşturmasını yani “çiçekleme” dediğimiz durumu doğuruyor. Bu da kalite açısından ürünün kusurlu olmasına neden oluyor, çikolataların görünümü parlak olmalıdır, üzerinde beyazlama olmamalıdır.

Çikolatayı alırken etiketinin okunur olması da önemlidir. Çikolatadaki kakao yağı, özelliği gereği vücut ısısında eriyor. Bu nedenle çikolatayı ağzınıza aldığınızda erimesi önemli bir husus.

Birde ürünün Tarım ve Orman Bakanlığından işletme kayıt numarasının olup olmadığına dikkat edilmeli. Bazen ambalajda bu izinlerin olduğu bölgeye etiket yapıştırılabiliyor. Ürünü alan kişi ürünün ambalajını kontrol etmeli, delik ve yırtık olmadığından emin olmalı. Çikolata ambalajı ürünü tamamen sarmalıdır.

Çikolata alırken bu durumları göz önünde bulundurmanız sağlığınız için önemli olacaktır…

Şekerlemeler

  • Yumuşak dolgulu şekerlerde helallik önemli, sığır jelatininde helal sertifikalı jelatin olması lazım, menşei belli olmayanlarda ise domuz jelatini olma durumu var
  • Üretim prosesine göre yetersiz pişirme, kalitesiz hammadde kullanımı, açıkta depolanma gibi durumlarda ağızda yapışkanımsı bir yapı olması durumu olur
  • Atıştırmalık ürünlerde en büyük problem sentetik renklendiricilerin kullanımıdır.

Renklendirici katkı maddeleri, gıdaların üretim ve depolanmaları sırasında kaybolan doğal renginin yeniden kazandırılması veya zayıf olan rengin kuvvetlendirilerek tüketici beğenisine sunulması amacıyla kullanılmaktadır. Günümüzde renklendiriciler özellikle çocukların severek tükettiği kek, cips, bisküvi, çikolata, sakız, puding, aromalı süt, meyveli yoğurt, şekerleme ve jelibon gibi atıştırmalık olarak nitelendirilen ürünlere ilave edilmektedir.

Gıda katkı maddeleri yönetmeliğine göre aşağıdaki renklendiricileri içeren gıdaların etiketlerinde çocukların aktivite ve dikkatleri üzerine olumsuz etkileri bulunabilir” bilgisi yer almak zorundadır. Bu renklendiriciler şunlardır:

Sunset yellow (E 110)
Kinolin Sarısı (E 104)
Karmosin (E 122)
Allura red (E 129)
Tartrazin (E 102)
Ponzo 4R (E 124)

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu(DEHB) okul öncesi dönemde başlayıp erişkinlikte de devam edebilen, aşırı hareketlilik, kısa dikkat süresi ve dürtüsellikle karakterize bir bozukluktur(13). Çocukluk çağının en sık görülen psikiyatrik bozukluklarındandır. Yapılan bazı araştırmalar şekerlemelerde uygun renklendirici kullanımı oranının düşük olduğunu, bu renklendiricilerin izin verilenin limitin üstünde hatta yasaklanmış renklendirici kullanımının olduğunu göstermiştir,  haliyle üreticisi belli olmayan ambalajsız ürünlerde bu risk hayli yüksektir, dolayısıyla bayram döneminde çocuklarımızın şekerleme tüketimine dikkat edilmesi gerekmektedir. 

Lokum:

Bayram döneminde çok tercih edilen ürünlerden biri de lokum. Bu üründe de yine renklendirici kullanımı önemli bir konu, mutlaka etiket bilgisinde renklendirici kullanılması durumunda çocukların aktivite ve dikkatleri üzerine olumsuz etkileri bulunabilir” bilgisi etikette yer almalıdır. Diğer taraftan fındık, fıstık ve cevizli olarak üretilen lokumlarda aflatoksin ve okratoksin riskine dikkat edilmesi gerekir.

Tatlılar:

Yine bayram dönemlerinde tüketimin fazla olması nedeniyle sadece bayram dönemine has çok ucuz fiyata şekerleme ve tatlı gibi ürünlerde de karşılaşmaktayız. Tatlılar ise açık satılan ürünlerdir, bu ürünlerde dikkat edilmesi gereken konu, üretim ve satış noktalarının uygunluğu, kesinlikle dışarıda açıkta satılan ürünler tercih edilmemeli, güvendiğiniz sürekli alışveriş yaptığınız üretim ve satışa dair izinleri olan, personelinin hijyene özen gösteren firmaların kaliteli ürünleri tercih edilmeli. Şüphelendiğiniz durumlarda, işletmenin resmi kurumlarca üretim ve satış izinleri olup olmadığı, denetlenip denetlenmediğini sorulmalı, gerekirse izin belgelerini hatta denetim raporlarını sorulmalıdır,  uygunsuz bir durumda ALO 174, CİMER yada  Bakanlık whatsapp şikayet hattına  vakit kaybetmeden şikayet edilmeli.


Uygun fiyata ürün tüketeceğim diye sağlığınızı riske atmayın


Bu noktada gıda işletmeleri, bayram döneminde hem de sonrasında  yılın her döneminde mutlaka etkin denetime tabi tutulmalı, gıda güvenliğini üreticinin insafına bırakılmamalıdır. Tüketiciler ise Üretimden son tüketime kadar uzman teknik personel tarafından yani gıda mühendislerince kontrol edilip edilmediği dikkat edilmeli, gıda güvenliği bilinciyle tüketim yapılmalıdır.

Haber Linki: https://www.haberturk.com/salmonella-tehlikesi-bayrami-zehir-edebilir-3424460

Yazar: admin

Bir cevap yazın