Gıda Mühendisleri Derneği > Yazılar > Blog Yazıları > Yumurta Üzerindeki Kodların Ne Anlama Geldiğini Biliyor Musunuz?
Yayınlayan: Özlem Kalaycıoğlu Kuş
Kategori: Blog Yazıları

Yumurta Üzerindeki Kodların Ne Anlama Geldiğini Biliyor Musunuz?

Ambalajlar, üretilen ürünlerin muhafaza edilmesi ve hiçbir şekilde değişime ve bozulmaya uğramadan tüketilmesi için bilimsel ve tıbbi koşullar dikkate alınarak üretilen paketleme ürünleridir. Aynı zamanda ambalajın üzerinde bulunan etiketler bizler için birtakım bilgiler vermektedir. Gıda ambalajı üzerindeki etiketler gibi; yumurta üzerindeki kodlar da bize bilgiler vermektedir. Peki bu kodlar bizler için neler ifade ediyor?

2017 yılında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği‘nin resmi gazetede yayımlanmasıyla artık yumurta üreticileri, bir haneli yetiştirme metodu kodu, iki haneli ülke kodu ve iki haneli il trafik kodunun ardından, gelen işletmeye özgü 10 rakamlı bir sayı ile birlikte toplam 15 haneden oluşan numarayı zorunlu hale getirdi.

Yetiştirme metodunun tespiti hususunda 22.11.2014 tarihli ve 29183 sayılı resmi gazetede yayımlanan Yumurtacı Tavukların Korunması İle İlgili Asgari Standartlara İlişkin Yönetmelik hükümleri esas alınır.

Yetiştirme metodu kodu;

  • “0” ile başlıyorsa organik yetiştiricilik: Organik tavuk yumurtasıdır. Tavuk doğada tamamen serbest halde yetişmiştir. Tavuğa verilen yem organik olup, herhangi bir şekilde hormon uygulanmamıştır. Piyasadaki diğer kodlu yumurtalara göre daha pahalıdır.
  • “1” ile başlıyorsa açık dolaşıma erişim (free range) yetiştiriciliği: Gezen tavuk yumurtasıdır. Tavuk belirli bir alanda yarı serbest halde yetişmiş olup tavuklara GDO ve hormon uygulaması kısıtlaması bulunmamaktadır.
  • “2” ile başlıyorsa kümeste kafessiz yetiştiricilik: Kümeste yetişen tavuk yumurtasıdır. Bu alandaki tavukların yemleri için herhangi bir kısıtlama yapılmamıştır.
  • “3” ile başlıyorsa kafesli yetiştiricilik: Kafeste yetişen tavuk yumurtasıdır. Bu alanda yetişen tavukta hareket alanı olmayıp yine yemlerle ilgili herhangi bir kısıtlama yapılmamıştır. Bu yumurta için en sağlıksız yumurta diyebiliriz.

Etiket bilgisi olmayan gıdaları almadığımız gibi; nerede, nasıl veya hangi yöntemle üretildiğine dair bilgi sahibi olmadığımız üzerinde kodu olmayan yumurtaları da almaktan mutlaka kaçınmalıyız.

İlginizi çekebilir: Gıda Güvenliği: Isıl İşlem Örneği

Kaynak

https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuat?MevzuatNo=20319&MevzuatTur=9&MevzuatTertip=5

https://www.gidahatti.com/yumurtada-tuketicinin-aldatilmasina-son-103692/

https://ekolojist.net/ambalaj-uzerindeki-isaretler-ve-anlamlari/

Yazar: Özlem Kalaycıoğlu Kuş

Bir cevap yazın