Gıda Mühendisleri Derneği > Yazılar > Basında Biz > Gıda Mühendisleri Derneği Genel Başkanı Abdussamed Boyu, ‘7 Haziran Dünya Gıda Güvenliği’ ile ilgili Ordu Hayat Gazatesi Röportajı
Yayınlayan: admin
Kategori: Basında Biz

Gıda Mühendisleri Derneği Genel Başkanı Abdussamed Boyu, ‘7 Haziran Dünya Gıda Güvenliği’ ile ilgili Ordu Hayat Gazatesi Röportajı

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından Aralık 2018`de alınan kararla, her yıl 7 Haziran`ın Dünya Gıda Güvenliği Günü olarak kutlanıyor.

Gıda Mühendisleri Derneği Genel Başkanı Abdussamed Boyu, ‘7 Haziran Dünya Gıda Güvenliği’ adına bir yazı paylaştı.

“Fırsat Oluşturması Bekleniyor”

Gıda güvenliğini sağlamak için kurumların, üreticilerin ve tüketicilerin birlikte çalışmaları şart olduğunu dile getiren Başkan Boyu, “Gıda kaynaklı risklerin önlenmesine, tespit edilmesine ve yönetilmesine yardımcı olmak, Bu özel günün, gıda güvenliği konusunda farkındalık yaratması, tüketicilere, üreticilere ve devletlere bu konuya odaklanmak için bir fırsat oluşturması bekleniyor. Gıda güvenliği; tarladan sofralarımıza kadar gelen her ürünün, üretiminin her aşamasında gerekli kontroller yapılmış, sağlıklı ve güvenilir ürünlerin temin edilmesini zorunlu kılmaktadır” şeklinde konuştu. 

“Yeterli Önlemler Alınmadan Tüketiciye Sunulması Soruna Yol Açmaktadır”

Kamu sağlığının korunabilmesi adına gıda güvenliğinin sağlanması zorunlu olduğunun altını çizen Başkan Abdussamed Boyu, “Günümüzde dünya nüfusunun hızla artmasına bağlı olarak artan gıda ihtiyacı, gıda üreten işletmelerin yeterli hijyenik ve teknolojik koşullara uygun olmaması, gıda denetimleri konusunda yasal ya da uygulamaya yönelik yetersizlikler; gıdaların sağlıksız olarak, yeterli önlemler alınmadan tüketiciye sunulması soruna yol açmaktadır. Gıdaları günlük yaşamlarında düzenli biçimde tüketen bireylerin, tükettikleri gıdaların üretim aşamalarını bilme, kontrol etme şansları yoktur. Tüketicilerin sağlıklı gıdalara ulaşabilmesi ve bu şekilde toplum sağlığının korunabilmesi, gıdaların üretim ve pazarlama aşamalarında hijyen koşullarına ve ilgili mevzuat kurallarına eksiksiz uyulması ile doğrudan ilişkilidir. Son dönemde denetimler ne kadar artmış olsa da gıda terörü, taklit ve tağşiş gibi sorunlarla karşılaşmaktayız.

Bunun önüne geçilmemesi durumunda çok ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşmamız kaçınılmaz olur.  Bunun için gıda üreten, işleyen, depolayan ve satan her işletmenin her aşamasının etkin bir şekilde denetlenmesi gerekir. Kamu sağlığının korunabilmesi adına gıda güvenliğinin sağlanması zorunluluktur “gıdanın güvencesi ise gıda mühendisidir”, bu vesile ile gıda mühendisliğinin sektördeki öneminin anlaşılması gerekmektedir. Gıda güvenliğinin sağlanması ve halk sağlığının korunmasında birincil sorumluluk Tarım ve Orman Bakanlığına aittir. Bakanlık bunu sağlayacak yasal düzenlemelerin oluşturulması, mevcut boşlukların giderilmesi ve yasal mevzuatın uygulanmasına dönük etkin denetimler gerçekleştirmesi gerekmektedir. Bu vesile ile 7 Haziran Dünya Gıda Güvenliği Günü’nü kutluyoruz.” Şeklinde konuştu.

Haber Linki: https://hayatgazetesiordu.com/haber/15329967/yeni-hizmet-binasi-acildi  

Yazar: admin

Bir cevap yazın