Gıda Mühendisleri Derneği > Yazılar > Basında Biz > GIDAMUHDER GENEL BAŞKANIMIZ ABDUSSAMED BOYU’NUN TEREYAĞINDA YAPILAN TAĞŞİŞLER İLE İLGİLİ ORDU HAYAT GAZETESİ RÖPORTAJI
Yayınlayan: admin
Kategori: Basında Biz

GIDAMUHDER GENEL BAŞKANIMIZ ABDUSSAMED BOYU’NUN TEREYAĞINDA YAPILAN TAĞŞİŞLER İLE İLGİLİ ORDU HAYAT GAZETESİ RÖPORTAJI

Gıda ticareti küresel anlamda büyük bir gelişme göstermiş olup üreticiler ihtiyaçları olan hammaddeleri veya yardımcı maddelerin teminine yönelik tedarikçiler arasındaki rekabeti körüklemiş ve ekonomik olarak en ucuz kaynak olabilme adına mücadele vermelerine yol açmıştır. Neticede endüstriyel gıda üretim tesisleri de bir işletmedir yani kar amaçlı kuruluşlardır, yüksek rekabet koşullarında kar marjını artırmak için bazı yanlış adımlar atılabilmektedir. Bu adımların en başında taklit ve tağşiş yöntemlerine başvurmak geliyor. Tabi bu durum gıda hilelerinin dünyada her sene artmasına ve hem halk sağlığını ciddi şekilde tehdit edilmesine hem de tüketicinin kandırılmasına yol açmıştır.

Yüksek besin değeri ve lezzeti ile öğünlerimizin vazgeçilmez gıdalarından olan tereyağının kötü niyetli ve haksız kazanç sağlamak isteyen bazı kişiler tarafından, hile ve tağşişe uğradığı her zaman güncelliğini korumakta, tüketiciler mağdur edilmekte ve aldatılmakta, tereyağının üstün besinsel özelliklerinden hakkıyla yararlanamamaktadır. Gıda tüketiminde oldukça büyük öneme sahip Tereyağında da süt kreması yerine margarin, bitkisel yağlar ve patates nişastası katılması yaygın görülen gıda hileleri arasındadır. Bu hileleri görsel olarak maalesef ki tespit edemiyoruz ancak laboratuvarlarda analizler sonucunda tespit edilebilir.

 Normalde kilosu 450tl civarı satılırken pazarlarda 150 tl ye satılıyor

  • 1 kg tereyağının üretimi için kullanılan sütün kuru maddesine ve yağlılığına göre değişmekle birlikte yaklaşık 12-14 lt süt kullanılır. Tereyağının minimum %82 süt yağı içermesi gerekir. Sütün litresi 20 tl den hesaplansa bile kg fiyatının 240 tl olması gerekiyor 150 tl ‘ye nasıl satılsın

Tüketiciler nelere dikkat etmelidir?

  • Pazarlarda açıkta satılan, gıda güvenilirliğini tehdit eden, etiket bilgisi olmayan piyasa değerinin çok altında satılan bu yağlardan uzak durmalıdırlar
  • Tüketici olarak etiket okumayı iyi bilmeli, alınacak ürün sorgulanmalıdır. Örneğin marketten tereyağı almak istediniz seçtiğiniz ürün üzerinde  “tereyağı lezzetinde”  yazıyor ancak dikkatli baktığınızda aldığınız ürün tereyağı değil margarindir. Yine etiketlerde ürünün nereden geldiği ve ne olduğu bellidir. Herhangi bir sorun çıkarsa buradan üretici firmaya kolaylıkla ulaşılabilir.
  • Saf tereyağı ve katkılı tereyağı farklı sıcaklıklarda erir, daha düşük sıcaklıklarda eriyorsa bitkisel yağdan şüphelenilebilir.
  • Onay numarası olup olmadığına dikkat edilmelidir.

HABER LİNKİ:

https://hayatgazetesiordu.com/haber/19392163/acikta-satilan-tereyaglardan-uzak-durun

Yazar: admin

Bir cevap yazın