Sirkenin, sağlık üzerine olumlu etkileri de gün geçtikçe daha iyi anlaşılmıştır. Sağlık üzerine yararlı etkileri içeriğinde bulunan organik asitler, amino asitler, fenolik bileşikler ve melanoidinler gibi biyoaktif bileşiklerden kaynaklanmaktadır. Sirkede bulunan bu bileşiklerin antimikrobiyel, antioksidan, antidiyabetik, kardiyovasküler, antikarsinojenik, antitümör, antienfeksiyon etkilerinin olduğu belirlenmiştir. Ve çeşitli sağlık uygulamalarında kullanıldığı yapılan çalışmalar ışığında bildirilmektedir.
Ekşi Maya Mucizesi Ekmek, yüzyıllardır insan beslenmesinde önemli bir yere sahiptir. Çeşitli tahıl unlarının tuz, su ve maya ile yoğrulmasıyla elde edilen hamurun pişirilmesi sonucunda ekmek ortaya çıkar. Son yıllarda değişen yaşam koşulları ile birlikte evde ekmek yapımı yeniden yaygınlaşmaya başlamıştır. Değişime uyum sağlayan, bilinçlenen tüketiciler ekşi mayalı tam buğday unu ve atalık unlarla yapılmış...
Gıda İşleme ve Kurutma Teknolojisinde PEF (Pulsed Electric Field) Kullanımı Tarih boyunca insanlar, gıdaları bozulmadan muhafaza edebilmek için raf ömrünü uzatmayı amaçlamış ve bu amaç doğrultusunda çeşitli yöntemler geliştirmişlerdir. Gıdanın ömrünü uzatmak için uygulanan en eski yöntemin kurutma olduğu bilinmektedir. Literatürde kurutma, gıdaya kontrollü ısı uygulanmasıyla, içeriğindeki suyun büyük bir kısmının buharlaştırılarak uzaklaştırılması olarak açıklanmaktadır....
Süt ve Süt Ürünlerinde Tehlike: Antibiyotik Kalıntısı Süt ve süt ürünleri beslenmemiz açısından büyük önem taşımaktadır. Yeterli ve dengeli beslenme için elzem olan süte, çeşitli dış kaynaklardan yabancı maddeler bulaşabilmektedir. Dezenfektan, deterjan kalıntıları, yem kaynaklı zirai ilaç kalıntıları, metalik kalıntılar ve radyoaktif madde kalıntıları, süte dış kaynaklardan bulaşan yabancı maddelerden birkaçıdır. Sıklıkla gündeme gelen antibiyotik...
Sütle Gelen Tehdit: Aflatoksin Aflatoksinler; Aspergillus flavus ve Aspergillus parasiticus başta olmak üzere, Aspergillus, Penicillium ve Rhizopus mantar türlerinin besinlerin üzerinde büyümesi sırasında oluşan, insan ve hayvanlar üzerinde etki gösteren toksik maddelerdir. Tahıllar, kabuklu yemişler, baharatlar, soya fasulyesi, incir, kurutulmuş meyveler ve süt gibi çoğu gıdada aflatoksin bulunma riski yüksektir. Aflatoksinler, 20-30 °C arasındaki sıcaklıklarda...
Gıda Endüstrisinde Alerjen Kontrolü ve Yönetimi Alerjenler insan sağlığını olumsuz etkileyebilir ve bazı durumlarda hayati tehlike oluşturabilirler. Alerjen kontrolü ve yönetimi, gıda işletmelerinde tarladan sofraya güvenli gıda sunmakla birlikte, üretilen ürün ve ürünün muhtevası hakkında tüketiciyi bilgilendirmeyi amaçlar. Alerjen maddeler, gıda içerisinde protein yapıda bulunmaktadır. Bu proteinler, gıda işleme sırasında ürünün içinde bulunmaya devam eder...
Gıdada Yeni Trend: Fonksiyonel Gıdalar İnsanlığın ve hayatımızın merkezinde bulunan beslenme ihtiyacı ve gıdanın geçmişi düşünüldüğünde gıda ürünlerinin gelişimi ve değişimi sürekli hayatımızda olacak olan bir durumdur. Gıda ve beslenme, sağlık ve hastalıkta önemli rol oynamaktadır. Son yıllarda giderek artmakta olan sağlıklı beslenme trendleri, insanların bu konuda bilgi sahibi olması, duyar kazanması, kaliteli yaşam sürme...
Yumurtanın Kimliği Her gün bir yumurta yer misiniz? Peki yumurtaları nasıl muhafaza ediyorsunuz? Market raflarındaki yumurtaların üzerinde birtakım rakamlar bulunur, bu rakamlar neyi ifade eder biliyor musunuz? Gelin hep birlikte derine inelim. Yumurta günlük hayatta ulaşabileceğimiz en kolay protein kaynağıdır. Sabah kahvaltısında haşlanmış yumurtayla güne başlayan bir birey 13 gram protein almaktadır. Genel olarak taze kabuklu...
Kobilife Dergisi Röportajı GIDA MÜHENDİSLERİ DERNEĞİ BAŞKANI: ABDUSSAMED BOYU 1) Gıda Mühendisleri Derneği’ni Tanıyabilir Miyiz? Gıda Mühendisleri Derneği, 2013 yılında kendini mesleğine adamış bir grup gıda mühendisi tarafından kurulmuştur. Gıda ve mühendislik alanlarında; gıda mühendisliği mesleğinin prensipleri ve teknikleri çerçevesinde katılıma, paylaşıma ve ekip çalışmasına dayalı bir anlayışla gıda mühendisliği dünyasına öncülük etmeyi kendisine vizyon...
Çevresel Faktörler veya İşlemler Sırasında Meydana Gelen Bulaşmalar: Akrilamid Günümüzde hızla gelişen sanayi dalı, ihtiyaç duyduğu su ve enerji gibi temel ihtiyaçlarını karşılamak için söz konusu kaynaklara yakın yerleşkeleri seçmektedir. Bunun meydana getirdiği olumsuz sonuç ise tarımsal noktalarda çeşitli bulaşanlar yaymaktır. Bir başka bulaş riski ise üretim sırasında gıda kaynaklarına çeşitli bulaş riski meydana gelmesidir....